Annons

Dick Harrison:Den senaste tragedin i öns blodiga historia

Sorgemanifestation för de dödade, i Colombo, Sri Lanka.
Sorgemanifestation för de dödade, i Colombo, Sri Lanka. Foto: Manish Swarup/TT

I de fasansfulla självmordsattentaten på Sri Lanka under påsken dödades minst 250 personer och 500 skadades. Av allt att döma utfördes attentaten av inhemska islamister – en form av extremism det våldsdrabbade Sri Lanka inte sett så mycket av tidigare. Har inte ön haft nog av elände?

Under strecket
Publicerad

Män från veddafolket, foto från slutet av 1800-talet.

Foto: TTBild 1 av 4

Buddahs tand visas upp i en buddhistisk ceremoni i staden Kandy. Kolorerat foto från 1910.

Foto: Historia/REX/TTBild 2 av 4

Kvinnliga LTTE-soldater 1992.

Foto: Roger Parton/TTBild 3 av 4

Muslimer på Sri Lanka fördömer terrordåden.

Foto: Manish Swarup/TTBild 4 av 4

Att redogöra för lankesisk historia är inte det lättaste. Öns förflutna är en provkarta på mängder av konflikttyper mellan olika folk, vilka har turats om att konkurrera med och bekämpa varandra. Kulturell, etnisk och religiös splittring är inte ovanlig på Sri Lanka. Tvärtom: det är, och har länge varit, något av en norm.

Under de fem seklerna före vår tideräknings början koloniserade indoeuropéer från Nordindien ön och trängde tillbaka urbefolkningen, veddafolket – som fortfarande finns kvar i form av en försvinnande liten folkspillra. Indoeuropéerna, som efter en av sina stammar (sinhala) brukar benämnas singaleser, anammade buddhismen och utvecklade en blomstrande ekonomi. Stora kanaler, fördämningar och vattenreservoarer anlades.

Annons
Annons
Annons