X
Annons
X
Bilden på Latifa al-Eiri bakom ratten i den saudiska huvudstaden Riyadh är hämtad ur en video som lades ut på internet 2014 i protest mot det kvinnliga körförbudet.
Bilden på Latifa al-Eiri bakom ratten i den saudiska huvudstaden Riyadh är hämtad ur en video som lades ut på internet 2014 i protest mot det kvinnliga körförbudet. Foto: TT

”Saudiska staten försöker göra mitt liv till ett helvete”

Saudiska kvinnor är omyndiga och får inte utbilda sig eller ansöka om pass utan en manlig förmyndares godkännande. Feministen Manal al-Sharif valde att protestera mot systemet genom att köra sin egen bil. Nu är hon aktuell med en bok om sin kamp för kvinnors rättigheter i ”Männens monarki”.

Publicerad

En spänd förväntan blandad med vrede vilade över den saudiska huvudstaden Riyadh under Gulfkriget i början av 90-talet. Kuwaitiska mödrar på flykt undan kriget nådde saudiskt territorium med barn i ena handen och bilratten i den andra. Samtidigt landsattes en halv miljon amerikanska soldater på Arabiska halvön för att skydda kungariket mot krigets återverkningar. Kvinnliga amerikanska soldater förde befäl på pansarvagnar som rörde sig genom Riyadhs gator inför invånarnas åsyn.

Sådana scener väckte en tanke hos den kvinnliga, intellektuella eliten i Riyadh-regionen, där wahabismen – födelseort för den ultrakonservativa tolkningen av sunni-islam: ”Hur kan det komma sig att de här kvinnorna får köra bil i vårt land, medan det är förbjudet för oss?” Frågan sporrade en grupp kvinnor i staden: de skulle sätta sig bakom ratten i sina egna bilar, som annars kördes av privatchaufförer, eller i någon manlig familjemedlems bil.

Manal al-Sharif på den amerikanska tidskriften Times gala för världens mest inflytelserika personer.

Foto: Evan Agostini/TT Bild 1 av 4

Saudiska kvinnor tar en taxi i Riyadh. Alternativet att köra bil själv finns inte för kungarikets kvinnliga invånare.

Foto: Hassan Ammar/TT Bild 2 av 4

Det saudiska systemet omyndigförklarar kvinnor, förklarar Manal al-Sharif. För att få påbörja en utbildning eller ansöka om ett pass krävs att en manlig förmyndare – en make, en far, en bror eller till och med en tonårsson – ger sitt tillstånd.

Foto: Hasan Jamali/TT Bild 3 av 4

Manal al-Sharifs bok ”Daring to drive. A Saudi woman’s awakening” kom ut i juni 2017.

Foto: TT Bild 4 av 4