Annons

Den ryska kyssen är politiskt sprängstoff

Kyssen är i rysk kulturhistoria ett komplext fenomen med en stark betydelsepotential inom politik, litteratur och konst. En ny kampanj från den tyska herrtidningen GQ aktualiserar den enkönade kyssens bakgrund i Ryssland.

Under strecket
Publicerad

Leonid Brezjnev och Östtysklands ledare Erich Honecker i ”Dödskyssen”

Annonskampanj från den tyska upplagan av tidningen GQ.

I Tyskland har herrtidningen GQ startat en kysskampanj för att stödja kampen mot homofobi, särskilt i Ryssland. I kampanjen publiceras fotografier av heterosexuella manliga kändisar som kysser varandra på munnen som en solidaritetshandling. Enkönade kyssar är betydelsedigra och kontroversiella särskilt i ett ryskt sammanhang. För några år sedan ledde ett ryskt konstverk som föreställer två manliga poliser som kysser varandra till en politisk skandal som diskuterades i duman, och Tretjakovgalleriet tvingades ta hem konstverket från den utställning i Paris där det visades. Konstverket är i sin tur inspirerat av ett engelskt gatukonstverk av pseudonymen Banksy där två poliser kysser varandra.

Inte heller i Sverige är enkönade kyssar på munnen okontroversiella. Då och då ser man notiser om hur lesbiska par blivit utkastade från restauranger för att ha kysst varandra på munnen.

Annons
Annons
Annons