”Den ryska aggresionen har enat oss”

Ett avtal om vapenvila slöts på fredagen mellan regeringen i Ukraina och proryska rebeller. Ukrainas president beordrade eldupphör klockan 17.00 svensk tid. Men Natalia Galibarenko, vice utrikesminister i Ukraina, tvivlar på att konflikten kan lösas diplomatiskt och efterlyser mer stöd från Nato.

Under strecket
Publicerad
Ukrainas vice utrikesminister Natalia Galibarenko.

Ukrainas vice utrikesminister Natalia Galibarenko.

Foto: BEZAV MAHMOD
Annons

Ukrainas president Petro Porosjenko meddelade på fredagen att hans sändebud skrivit under vapenvilan. Beslutet fattades vid ett möte i Minsk med representanter från Ukraina, de proryska separatisterna, Ryssland och säkerhetsorganisationen OSSE.

**Eldupphöret innebär **bland annat att ryska trupper ska dras tillbaka från Ukraina, och att flygförbud ska börja för stridsflyg över de självutropade republikerna, enligt nyhetsbyrån Interfax. Planen är att OSSE ska reglera vapenvilan samt övervaka situationen. Ett antal säkerhetszoner ska också upprättas med observatörer som har utrustning för övervakning, kommunikation och videoinspelning. Dessutom ska en humanitär korridor öppnas för flyende och humanitära hjälpsändningar till Donetsk och Luhansk från och med söndag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons