Annons
X
Annons
X

Den rödgröna FRA-utflykten skulle vara över

Utflykten bland rödgröna integritetskramare skulle vara över. Efter terrordådet i Stockholm ville S-ledningen överge den FRA-politik som partiet gick till val på, men riksdagsgruppen satte stopp för planerna.

Att FRA-lagen skulle rivas upp var en av de första byggstenarna i det rödgröna samarbetet.

Sommaren 2008 kokade det av kritik mot den borgerliga regeringen i bloggosfären, och i ett soligt Visby berättade S-ledaren Mona Sahlin och Miljöpartiets Maria Wetterstrand att båda deras partier hade kommit överens om signalspaningen. Man ville riva upp FRA-lagen.

Senare anslöt sig också Vänsterpartiet till överenskommelsen och de tre partierna gick till val under parollen ”Riv upp, gör om, gör rätt”. Så här står det på Socialdemokraternas hemsida: ”Vi anser att den signalspaningslag som beslutades av den borgerliga majoriteten i riksdagen den 18 juni 2008 är ett hot mot integriteten”.

Annons
X

Men FRA-linjen kan nu räknas till det växande antal frågor där S-ledningen ifrågasätter den politik partiet gick till val på. SvD berättade i tisdagens tidning att partiets rättspolitiske talesman Morgan Johansson nu stöder regeringens planer på att låta Säpo beställa signalspaning.

”Vi ska inte piska upp någon rädsla, men vi ska ta hotet på allvar”, sa Morgan Johansson i riksdagen i går och tillade: ”Vi är beredda att arbeta konstruktivt tillsammans med regeringen”.

Dessutom förklarade Morgan Johansson i SvD att partiet inte längre anser att FRA-lagen behöver rivas upp. Han drog på sig kritik från både Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men dagen skulle sluta värre än så för Johansson. På tisdagskvällen mötte S-ledningens planer hårt motstånd i den egna riksdagsgruppen, och gruppledaren Sven-Erik Österberg kunde bara konstatera att S-gruppen inte stött den nya FRA-linjen.

  S-ledningen ville byta fot i FRA-frågan, och skaka av sig V och MP. Det slutade i stället med att Socialdemokraterna har två olika linjer.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X