Annons

Jag ville leva på djupetDen politiska sprängkraften gör honom ständigt aktuell

Walden Pond i Concord, Massachusetts.
Walden Pond i Concord, Massachusetts. Foto: Paul Mozell/IBL

Han vägrade betala skatt för ett krig han inte stöttade, skyddade förrymda slavar och gick i bräschen för dagens ekologiska tänkande. Magnus Halldin har läst väl valda delar ur Henry David Thoreaus sjutusen sidor långa dagbok, och en ny svensk biografi.

Under strecket
Publicerad

Filosofen Henry David Thoreau.

Foto: Everett Collection/IBLBild 1 av 5

En kopia av Thoreaus stuga i Walden Pound.

Foto: Dukas Presseagentur/IBLBild 2 av 5

Karta över Walden Pond gjord av Henry David Thoreau.

Foto: RTRO / Alamy /IBLBild 3 av 5

Walden Pond i Concord Massachusetts.

Foto: Ross Warner / IBLBild 4 av 5

Henry David Thoreau.

Foto: Alamy / IBLBild 5 av 5

Till människans grundläggande villkor hör de ekonomiska. Nästan allt har ett pris eller kan förvandlas till en vara: vårt arbete, vår fritid, våra drömmar. Den västerländska kulturen är en uppmärksamhetsekonomi där det förs en desperat kamp om utrymmet – välj leverantör, byt abonnemang, uppdatera din status. Har du glömt ditt lösenord? På andra håll i världen är frågorna helt andra. Men det är ett faktum att den globala ekonomins struktur är en ödesfråga för människans framtid.

Den amerikanske filosofen Henry David Thoreau har intressanta saker att säga om ekonomi i sin civilisationskritiska bok ”Walden”, första gången publicerad 1854. I kapitlet ”Hushållning” beskriver författaren en situation som kräver att han förflyttar sig till en stad som ligger fem mil bort. Det går förvisso ett tåg som snabbt skulle ta honom dit, men för att ha råd med tågbiljetten måste han först göra ett dagsverke som arbetare. Han drar därför slutsatsen att det går fortare att vandra till målet än att arbeta ihop pengar till en biljett: ekonomiskt oberoende i sin mest förfinade form. Under vandringen kan han njuta av naturen och känna sig fri. Men vad är egentligen frihet? Den frågan ansatte Thoreau i allt han företog sig.

Annons
Annons
Annons