Den politiska framtiden i Europa är osäker

Under strecket
Publicerad
Annons

EU-toppmötet i veckan levererade inga positiva nyheter för Europas ekonomiska framtid. Det nya fördraget, som skulle ge det utvidgade EU beslutskraft, är visserligen inte formellt dödförklarat men lagt åt sidan. Efter Frankrikes och Nederländernas nej till fördraget krävs nu en paus för eftertanke och analys, säger alla. Ingen verkar dock veta vad tankepausen ska sluta i. Ingen har i dag någon lösning på den politiska krisen. Europaprojektets politiska framtid är osäker.
Här finns en risk för handlingsförlamning i hela EU-samarbetet, inte bara det politiska samarbetet utan också det ekonomiska.
Vid det ekonomiska toppmötet i mars enades man om ett seriöst försök att sätta fart på den avsomnade Lissabonstrategin. Stats- och regeringscheferna lovande varandra att äntligen förverkliga de grundläggande ekonomiska strukturreformer, som anses nödvändiga för bättre tillväxt, fler jobb och uthållig välfärd.

Det handlar om att skapa bättre fungerande marknader, främst för tjänster och arbetskraften. Det
handlar om reformer av pensionssystemen och andra välfärdssystem, som riskerar att haverera med en allt äldre och mer vårdkrävande befolkning. Det handlar framför allt om att skapa fler jobb. Då ökar också skatteintäkterna som kan klara den uthålliga välfärden.
Vid toppmötet upprepade man sina löften från toppmötet i mars. ”Lissabonprogrammet är oersättligt för tillväxten och jobben”, heter det i slutkommunikén. Dessutom ska varje medlemsland i höst göra nationella Lissabonplaner, som ska förankras i de egna parlamenten.
Med det politiska EU-samarbetet i kris och många regeringar under press i hemmaopinionen är faran att beslutskraften stannar på pappret. De nödvändiga ekonomiska reformerna ställs på framtiden, till exempel för att skapa en gränslös tjänstemarknad.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons