Annons

Den politiska adeln måste släppa fram förortsborna

Någonstans måste vår politiska adel öppna upp strukturen så att det skapas plats för förortsbor. Miljonprogrammets invånare måste också ha en möjlighet att kunna gå in i partistrukturerna och de viktiga rollerna, skriver debattören Carlos Rojas.

Under strecket
Publicerad

Lika gammal som vänsterpartiets partiledarkandidat Rosanna Dinamarca är, 37 år, skulle man kunna säga att Sveriges miljonprogram är. Det stod färdigbyggt 1975 och det känns lämpligt att ta tillfället i akt och fundera på hur det kan ta en tredjedels sekel, en hel generation, att någon från miljonprogrammet får möjligheten att beträda toppositionen i ett politiskt parti.

Det både förvånar mig och förvånar mig inte. Det är ett symptom på något vi redan vet: att vi inte har lika lätt att fungera i den kultur som med vissa variationer är den dominerande i vilket parti du än försöker engagera dig i. Maryam Yazdanfar, uppvuxen i Solna, som nyligen petades av Håkan Juholt från posten som bostadspolitisk talesperson, uttrycker det så här när jag frågar henne om hon tror att det spelade roll:

Annons
Annons
Annons