Den perfekte kunde inte omvandla teori till praktik

Under strecket
Publicerad
Annons

Att det är skillnad mellan teori och praktik är en gammal truism som alltför ofta bevisas. En fotbollskommentator som får chansen att matcha ett lag upptäcker snart att det är lättare att sitta på läktaren med fötterna på räcket än att sitta på bänken och hitta på en kombination som ska resultera i en kvittering. På samma sätt är det enkelt att sitta med arbetskamraterna vid fikabordet och tycka att vilken åsna som helst skulle kunna ersätta vd.

1999 fick arbetslivsforskaren Anders L Johansson chansen att ta över som generaldirektör i Ams. En perfekt rekrytering tycktes det, en respekterad teoretiker som dessutom råkade (?) ha rätt partisympatier. Någon som kunde omsätta en övergripande arbetsmarknads- politisk idé till konkreta och verkningsfulla åtgärder.
Nu visade det sig vara lättare sagt än gjort. Trots att konjunkturen stadigt förbättrats under de senaste åren har arbetslösheten inte gått att påverka. Det har inte hjälpt med vare sig dubbel bokföring eller nya arbetsformer.
Inte så lite
påminner Anders L Johanssons arbete på Ams-bänken om en allt mer desperat fotbollstränare som inte lyckas vinna någon av årets matcher och därför kastar in hand- duken. Han inser att han inte kan göra något bättre av laget och att det i praktiken är omöjligt att uppfylla klubbledningens ambitioner.
Även om beslutet att avgå frivilligt i någon mån hedrar Anders L Johanssons eftermäle, var det troligen bara en tidsfråga innan det blivit fråga om en avsättning. Och då hade det antagligen inte funnits någon lämplig reträttplats att kliva över till.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons