Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Den oskyldiga email-vanan som gör att du framstår som dålig på ditt jobb

Foto: Pexel

Det är via email som vi kommunicerar under en jobbdag. Det kan till och med vara så att du vissa dagar knappt träffar dina kolleger och då blir email det enda kommunikationssättet. Så, hur framstår man som den trevliga och varma personen man egentligen är över ett mail?

Text: Sophie Tisell - 29 augusti 2017
Annons

En glad smiley kan vara lösningen. En enkel :-) för att göra kommunikation lite vänligare.

Men nu visar forskning att det inte alls är ett smart drag. Trots din avsikt att vara social och trevlig, har dessa tre små tecken en motsatt effekt.

Resultaten från en ny studie, som kort och gott har fått namnet ”The Dark Side of a Smiley”, publicerades i tidskriften Social Psychological and Personality Science. Syftet med studien var att undersöka om emojis i email var en ”lämplig ersättning” av ett leende. Och föga förvånande visade studien att en glad smiley inte alls har samma effekt som ett leende i det verkliga livet.

Men studien gav även ett annat resultat, som var betydligt mer intressant. Det visar sig att om du placerar en glad smiley i ett jobbmail upplever mottagaren dig som mindre kompetent.

– Den fientliga effekten av en glad smiley är att den hindrar formaliteten som finns i det sociala sammanhanget, skriver forskarna.

En harmlös emoji kan alltså signalera till den andra personen att du är mindre kvalificerad för jobbet. Det kan resultera i du inte blir respekterad och därmed inte får ta del av informationen du behöver för att utföra ditt jobb.

Forskarnas sammanfattning av studien är hård: användandet av enkla emojis kan vara avgörande för din framgång på jobbet. Visst, en emoji eller två kommer inte att förstöra din karriär – men om du vill att dina kollegor ska respektera dig kan det vara smart att se över hur ofta du använder emojis.

Annons