Annons
X
Annons
X

Den osannolika valrörelsen – minns du skandalerna?

FBI-utredningar, sexövergrepp och lunginflammation. SvD ser tillbaka på några av de märkligaste händelserna i en valrörelse som kommer att gå till historien.

Foto: Molly Riley/AP Bild 1 av 2

Hillary Clinton då FBI just släppt bomben.

Foto: Andrew Harnik/AP Bild 2 av 2

Bild 1 av 9

Foto: Molly Riley/AP

Säga vad man vill om valkampanjen i USA, men den har i alla fall varit händelserik. Våra egna valrörelser framstår som en smula bleka jämfört med USA:s.

Båda sidor har drabbats av riktiga praktsmockor, som utnyttjats hämningslöst av motståndarsidan. Här är några exempel.

FBI ger sig in i kampen

Hillary Clinton då FBI just släppt bomben. Foto: Andrew Harnik/AP

Med bara dagar kvar till valet släppte FBI bomben. En ny utredning om Hillary Clintons hantering av e-post skulle genomföras, berättade FBI-chefen James Comey.

Det fick opinionen att svänga. Trump, som legat efter i de numera så kritiserade mätningarna, gick om.

FBI-chefen fick hård kritik. Efter bara en vecka gick han ut igen, och sa att utredningen var nedlagd mot henne. Men då var skadan redan skedd. De gamla mejl-affärerna, som förföljt Clinton under hela hennes kandidatur, kom i dagen igen.

Annons
X
Annons
X
Foto: Marco Ugarte/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 9

"Bygg en mur mot Mexiko"

Foto: Marco Ugarte/AP

Donald Trump gjorde under valrörelsen flera kontroversiella uttalanden om invandring, särskilt från latinamerikanska länder som Mexiko.

Han har sagt att han tänker bygga en mur mot Mexiko, och att mexikanska myndigheter ska få betala den.

Han har också sagt att mexikaner tar in enormt mycket smittsamma sjukdomar till USA, och att invandrare är kriminella och våldtäktsmän.

Det har gjort att han inte är populär bland latinamerikanska väljare. De fruktar hårdare tag.

Annons
X
Annons
X
Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 9

Trump skryter om övergrepp

Foto: Evan Vucci/AP

När en politiker ertappas med att berätta att han kan göra precis vad han vill med kvinnor, till och med ta dem på könsdelarna, då brukar det inte dröja många dagar innan han får ägna sig åt något annat.

Inte Donald Trump. Han blir president. Trots att han erkänner att han går omkring som en osäkrad revolver i närheten av snygga kvinnor ”jag börjar kyssa dem, jag kan inte låta bli att kyssa dem”.

Frågan är vad han är gjord av. Teflon?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Hillary Clinton vinkar glatt när hon just lämnar huset där hon tvingats vila sig efter att ha snubblat och svimmat då hon var sjuk.

  Foto: Andrew Harnik/AP Bild 1 av 1

  Bild 4 av 9

  Clinton sjuk och svimfärdig

  Hillary Clinton vinkar glatt när hon just lämnar huset där hon tvingats vila sig efter att ha snubblat och svimmat då hon var sjuk.
  Hillary Clinton vinkar glatt när hon just lämnar huset där hon tvingats vila sig efter att ha snubblat och svimmat då hon var sjuk. Foto: Andrew Harnik/AP

  Den som är sjuk kan behöva lite medkänsla och omtanke, kan tyckas.

  Det fick inte Hillary Clinton. När hon hade lunginflammation i september, och vacklade till och nästan svimmade under ett offentligt framträdande, fick hon hård kritik.

  Dels för att visa sig svag, dels för att hennes stab inte kunde tala ur skägget, och berätta att hon var sjuk.

  Donald Trump var inte sen att utnyttja situationen, och pekade ut henne som en vekling som inte skulle klara att styra landet.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Snö = ingen global uppvärmning, tycker Donald Trump. Här en supporter under primärvalen i vintras.

  Foto: David Goldman/AP Bild 1 av 1

  Bild 5 av 9

  Klimatskeptikern Donald Trump

  Snö = ingen global uppvärmning, tycker Donald Trump. Här en supporter under primärvalen i vintras.
  Snö = ingen global uppvärmning, tycker Donald Trump. Här en supporter under primärvalen i vintras. Foto: David Goldman/AP

  Donald Trump är inte den som accepterar de vetenskapliga fakta som visar att vi människor förändrat klimatet.

  Han tror inte på någon global uppvärmning. Han fryser ju, och för övrigt så snöar det i New York i bland.

  Han har sagt att han tänker säga upp USA:s åtaganden för klimatarbete enligt Parisavtalet. Han tänker också dra ned på USAS:s insatser, och på anslagen till de myndigheter som arbetar med klimatfrågor.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1

  Bild 6 av 9

  Anklagad för övergrepp mot kvinnor

  Foto: Evan Vucci/AP

  Handen på hjärtat, vilken svensk politiker skulle komma undan med att anklagas för att vid upprepade tillfällen ha förgripit sig på kvinnor? Och som dessutom gett uttryck för en rätt unken kvinnosyn i nästan alla sammanhang där frågan kommer på tal.

  Under valrörelsen har flera kvinnor trätt fram och berättat om hur Donald Trump förgripit sig på dem. Dessutom har all kritik mot hans kvinnosyn bemötts med att han ”älskar kvinnor”.

  Ändå, Trump har haft stor framgång bland kvinnliga väljare. Enligt CNN:s vallokalsundersökning röstade 53 procent av alla vita kvinnor på Trump.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Alexander Zemlianichenko/AP Bild 1 av 1

  Bild 7 av 9

  Betalningar från Ryssland

  Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

  Donald Trump har flera gånger uttryckt sig i beundrande ordalag för den ryske presidenten. När Putin kallade Trump för en ”färgglad och talangfull” person sade Trump att det var en ”ära”.

  Dessutom har han delvis låtit skina igenom att det inte är självklart att Nato-landet USA skulle stödja de baltiska staterna vid en rysk attack.

  I augusti exploderade tidningarna om uppgifter om att Donald Trumps kampanjchef Paul Manafort tog emot stora utbetalningar från proryske före detta ukrainske presidenten Viktor Janukovytjs parti. Enligt New York Times summor på mer än motsvarande 107 miljoner kronor.

  Det fanns också uppgifter om att Manafort hjälpte till att sätta upp en verksamhet där det ukrainska partiet, genom en ljusskygg ideell organisation, indirekt kunde påverka amerikansk politik via två lobbyorganisationer i Washington.

  Den 19:e augusti avgick Manafort självmant från Trumps kampanj.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Donald Trump och hans dotter Ivanka Trump

  Foto: Manuel Balce Ceneta/AP Bild 1 av 1

  Bild 8 av 9

  Trump kommenterar sin dotter

  Donald Trump och hans dotter Ivanka Trump
  Donald Trump och hans dotter Ivanka Trump Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

  ”Om det inte vore för att hon var min dotter hade jag nog dejtat henne. Är det så fruktansvärt?”.

  Trump har också frågat på Twitter hur Hillary Clinton ska kunna ”tillfredsställa USA när hon inte kan tillfredsställa sin man”.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Fru von Oben, och en del av etablissemanget - många väljare tog väldigt illa vid sig då hon uttryckte sig klumpigt om Trum-sympatisörer.

  Foto: John Locher/AP Bild 1 av 1

  Bild 9 av 9

  Clinton förolämpade Trumps anhängare

  Fru von Oben, och en del av etablissemanget - många väljare tog väldigt illa vid sig då hon uttryckte sig klumpigt om Trum-sympatisörer.
  Fru von Oben, och en del av etablissemanget - många väljare tog väldigt illa vid sig då hon uttryckte sig klumpigt om Trum-sympatisörer. Foto: John Locher/AP

  I september, just när valkampen började hårdna, förolämpade Hillary Clinton Donald Trumps väljare. Hon kallade dem för ”deplorables”, ett uttryck som direkt översatt betyder ”usel” eller ”bedrövlig”. Men här stod det också för rasister, sexister, homofober, utlänningsfientliga, islamofober, enligt CNN.

  Hon fick mördande kritik.

  Donald Trump var inte sen att hänga på. Han skrev på Twitter:

  ";Hillary Clinton var så kränkande mot mina supportrar – miljontals fantastiska, hårt arbetande människor. Jag tror att det kommer att kosta henne i väljarstöd".

  Senare sa hon att hon ångrade sig. Det hjälpte inte, skulle det visa sig.

  Kanske kan man tycka att ett förfluget ord under en ovanligt hetsig och verbalt våldsam kampanj inte ska ha så stor betydelse, särskilt inte i jämförelse med anklagelser om sexuella övergrepp, unken kvinnosyn och alla de verbala otidigheter som kommit ur Trumps mun.

  Men kanske är det här själva grunden för hennes nederlag. Trumpväljarna har reagerat mot etablissemanget, mot eliten och mot det konventionella systemet som de upplever inte är till för dem. Clintons lilla misstag satt fingret precis på väljarnas ömma punkt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X