Annons
”Jag har varit i många olika skyttegravar i kriget om knarket, som soldat, offer och sjukvårdare”, säger Carl Gustaf Agge.
”Jag har varit i många olika skyttegravar i kriget om knarket, som soldat, offer och sjukvårdare”, säger Carl Gustaf Agge. Foto: Malin Hoelstad

”Sveriges narkotikapolitik dödade mina vänner”

Stockholms första cannabiskung var en nybörjare som inte kunde språket, gömde knark för miljoner under en sten och bodde inneboende hos gamla damer. Men bakom hans osannolika historia döljer sig en mörk bild av den svenska narkotikapolitiken.

– Jag lägger ansvaret för mina kamraters död på politikerna, säger en av de inblandade.

Uppdaterad
Publicerad

Carl Gustaf Agge böjer sig fram över det svartvita fotografiet där sex män står på rad med nummerskyltar runt halsen.

– Där, säger han och pekar.

I mitten av 60-talet var kunskapen om cannabis oerhört låg i Sverige. ”Man kunde stå och röka medan man snackade med polisen”, säger Einar Jonsson.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 18

Enligt polisen hade Mustafa Boztepe lett ”en av de under senare år mest farliga och omfattande försäljningsorganisationerna beträffande hasch”.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 18

”Jag upplever inte att jag fått någon hjälp av samhället att sluta missbruka. Det jag har gjort, som att börja med antabus, har jag fått ordna själv”, säger Lasse Hägerman.

Foto: Malin Hoelstad Bild 3 av 18

En Fru Hellman i Bandhagen, som inhyste Mustafa Boztepe 1967, tyckte att han verkade ”konstig” och hade en ”väldig trafik av flickor” på rummet.

Foto: Malin Hoelstad Bild 4 av 18

Carl Gustaf Agge (till vänster) stack ut i modskretsarna med sina överklassmanér och vita skjortor.

Foto: SVT Bild 5 av 18

Gripandet av vad medierna kallade ”Turkligan” blev en stor nyhet sommaren 1969.

Foto: Malin Hoelstad Bild 6 av 18

Nils Bejerot (till höger), känd som ”Den svenska narkotikapolitikens fader”, samtalar med överläkaren Kjell Bjerver och riksdagsmannen Ola Ullsten (FP) under en debatt om narkotika 1967.

Foto: Ragnhild Haarstad Bild 7 av 18

”Skammen kring missbruk är så stor i Sverige. Det är ju en sjukdom utomlands. Här är det ett brott”, säger Carl Gustaf Agge.

Foto: Malin Hoelstad Bild 8 av 18

Vid årsskiftet 1968–1969 inledde polisen, på initiativ av rikspolischef Carl Persson och socialläkaren Nils Bejerot, en massiv insats mot narkotikabrottsligheten.

Foto: Malin Hoelstad Bild 9 av 18

Ur förundersökningen. Mustafa Boztepe försökte rymma två gånger, först från ett förhörsrum och senare genom ett hål i staketet på Långholmens fängelse.

Foto: Malin Hoelstad Bild 10 av 18

Till en början hittade inte polisen merparten av knarket.

Foto: Malin Hoelstad Bild 11 av 18

Rekordbeslaget på 47 kilo hasch hittades i lönnfack på den gamla Ford Mercuryn.

Foto: Malin Hoelstad Bild 12 av 18

Bilen hade Mustafa Boztepe köpt begagnad i Turkiet.

Foto: Malin Hoelstad Bild 13 av 18

Ett av lönnfacken fanns inne i bensintanken.

Foto: Malin Hoelstad Bild 14 av 18

”Vad hade hänt om min pappa inte dött och jag inte blivit misshandlad? Skillnaden mellan att vara trashanksnarkoman och en vanlig människa kan vara en ren slump”, säger Carl Gustaf Agge.

Foto: Malin Hoelstad Bild 15 av 18

”Det är som ett svart hål på 30 år som jag minns väldigt lite av. Det gör också att det känns som att jag missat en del av utvecklingen. Jag känner mig inte som en ålderspensionär, utan som en förvuxen snorunge”, säger Lasse Hägerman.

Foto: Malin Hoelstad Bild 16 av 18

”Mustafa var ju inte nån mafioso. Jag uppfattade honom som en glad amatör som hade hamnat i det här av en slump”, säger Carl Gustaf Agge.

Foto: Malin Hoelstad Bild 17 av 18

Det här fotot fick Katarina Andersson i gåva av Mustafa Boztepe.

Foto: Privat Bild 18 av 18