Annons

Tove Lifvendahl:Den nya vågmästaren kommer från vänster

Centerpartiets Annie Lööf och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt omfamnas inför Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.
Centerpartiets Annie Lööf och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt omfamnas inför Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT
Publicerad

Den olösliga frågan i parti-Sverige allt sedan Sverigedemokraterna började växa till sig har handlat om hur man ska hantera dem. Gårdagen blev historisk i svensk politik. Den 11 januari 2019 gavs SD finalt makt att ödelägga den gamla höger-vänster-ordning som har präglat politiken under ett århundrade.

Regeringsbildning handlar om tillit, förtroende, bedömningar och avvägningar av olika intressen. Centerpartiet visade med gårdagens besked och förmodade beslut idag att 1) SD-frågan är den mest primära för dem, 2) möjligheten att få igenom sakpolitik var sekundärt, och 3) att frågan om en alliansregering kom först i tredje hand. Det går givetvis att respektera och förstå, men var inte helt enkelt att uttyda i valrörelsen, då det snarare lät som om prioritetsordningen var inverterad. Det är i detta stor del av besvikelsen nu bottnar i, framförallt från borgerliga väljare som trodde det förhöll sig på annat sätt.

Annons
Annons
Annons