Den nya trendiga maten – insekter

Insekter är den nya trendiga maten som redan serveras på krogar i New York, Amsterdam och Paris. Men den nya rätten surrar runt i ett juridiskt vakuum. Nu ska EU blixtutreda de 16 vanligaste insekterna på tallriken.

Under strecket
Publicerad
Mopani-larver (Imbrasia bellina)  
Den här nattfjärilen finns i stora delar av södra Afrika. De stora ätbara larverna är en viktig proteinkälla för miljontals sydafrikaner. De kan tillredas på många olika sätt, torkade som krispiga snacks, friterade eller kokade med lök och tomater. De kan även konserveras i chili eller tomatsås. En särskild delikatess får man genom att klämma ut de slemmigt gröna matresterna av löv som larven tuggat i sig, ungefär som ur en tandskrämstub. Smaken på bladresterna påminner om te.

Mopani-larver (Imbrasia bellina) Den här nattfjärilen finns i stora delar av södra Afrika. De stora ätbara larverna är en viktig proteinkälla för miljontals sydafrikaner. De kan tillredas på många olika sätt, torkade som krispiga snacks, friterade eller kokade med lök och tomater. De kan även konserveras i chili eller tomatsås. En särskild delikatess får man genom att klämma ut de slemmigt gröna matresterna av löv som larven tuggat i sig, ungefär som ur en tandskrämstub. Smaken på bladresterna påminner om te.

Annons

Det är inte bara djur som kan utfordras med insekter. I flera EU-länder serveras redan insekter på krogen och det finns även portabla odlingsfabriker till salu för hemmabruk.

Alla nya livsmedel måste godkännas av EU som hittills aldrig tagit ställning till hela insekter, bara delar av insekter. Exempelvis hämtas det e-märkta färgämnet karmin från sköldlusen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons