Den nya trendiga maten – insekter

Insekter serveras på krogar i New York, Amsterdam och Paris. Men den trendiga maten surrar runt i ett juridiskt vakuum. Nu ska EU blixtutreda de 16 vanligaste insekterna på tallriken. Frågan om de är säkra för människor att äta har aldrig klarlagts tidigare. Bläddra dig igenom SvD:s insektssvep och se vilka sexbenta vänner dina smaklökar snart kan få uppleva.

Under strecket
Publicerad
Annons

Stort vaxmott (Galleria mellonella)
Nattfjäril som beskrevs av Carl von Linné redan 1758. Larverna är parasiter i bikupor. I fångenskap matas de med kli och honung. Rostad eller stekt ska de smaka som en korsning mellan en pinjenötter och enokisvamp. Larverna är rika på essentiella fettsyror.
Insekter serveras i New York, Amsterdam och Paris. Nu utreder EU nya trendmaten – klicka dig vidare för att se vilka kryp som kan hamna på tallriken.

Silkesmask** (Bombyx mori)
Förstås mest känd för sin förmåga att producera silkestrådar men silkesmasken ingår dessutom i kokkonsten i flera länder:
Assam i norra Indien: Efter att ha kokats för att frigöra silke äts puppan direkt med lite salt, eller uppfräst i en stekpanna med chilipeppar och örter.
Korea: Äts kokad och kryddad som populärt snacks kallat beondegi.
Kina: De rostade pupporna säljs av gatuförsäljare.
Japan: Silkesmaskarna serveras som rätten tsukudani i sötsur sås.
Vietnam: Populär rätt säljs under namnet con nhộng.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons