Den nya konstmusiken attraherar unga

Under strecket
Publicerad
Annons

Ida Lundén sitter ensam vid ett bord på scenen i Kulturhusets hörsal. Det är fullsatt. Ida skrapar en kakform av aluminium över bordet. Ljudet tas upp av två mikrofoner, ringmoduleras och låter förbluffande stort och närvarande. Plötsligt välter hon kakformen: pang! - en ljudsensation! Elektroakustisk musik med lätt hand på ett sätt som känns nytt -vi ser vad vi hör!

Den nya konstmusiken växer, den attraherar allt fler unga. Och det är avgörande: om konstmusiken inte får nytt ungt blod, nya utövare och en ny publik, då dör den! Men den lever och växer.
Fler ensembler än någonsin tidigare spelar nutida musik. Fler och fler unga människor vill utbilda sig till tonsättare. Nyss Stockholm New Music, därefter Sirén-festivalen i Göteborg - det blir fler och fler festivaler med en allt större publik. Nya organisationer bildas: Kalv, COMA, RANK, VITC... Nya skribenter träder fram. Först skapade de nättidskriften www.tritonus.nu, därefter tog de sig an den gamla tidskriften Nutida Musik, gav den ny inriktning,
ny formgivning och nytt namn - NM/T.

Likriktning? Nej, det är fel. Konstmusiken har en vid stilistisk bredd och gränserna emot till exempel elektronika och frijazz är vaga. Låt mig peka ut två reella problem:
1. Symfoniorkestrarna måste föryngra sin publik. Men deras konservatism och nostalgi attraherar inte de unga. Musica Vitae har en annan programpolitik: man uruppför tio verk årligen. Det ger god publiktillströmning och det attraherar unga människor!
2. Amerikansk populärmusik är närvarande i alla etermedier och tar allt större plats i musikundervisningen på kulturarvets bekostnad. Vi ser en exploatering av särskilt ungdomarnas kulturella behov som är förgörande i sin globala storskalighet. Det finns fem gigantiska skivbolag och de är närvarande överallt: i hemmen, skolan, radion, bilen, restaurangen, bion, affären...
Det verkligt positiva är att så många unga ur "no-logo-generationen" söker fördjupning i konsten och många finner vägen till konstmusiken. Men det sker inte av sig självt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons