Annons

Den nya Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Foto: Stina Stjernkvist/TT

PODD | 3 september. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras arbetsförmedlingen. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras arbetsförmedlingen. Det pågår ett stort förändringsarbete på arbetsförmedlingen som ett resultat av januariöverenskommelsen. Arbetsförmedlingen ska inte längre sköta jobbförmedlandet utan det ska privata aktörer göra och den första november ska Arbetsförmedlingen lägga fram sin plan för den framtida verksamheten som istället ska fokusera på att utreda arbetssökandes behov, tillhandahålla ’digital infrastruktur’ och ordna regionala rekryteringsträffar.

Men nu hörs kritiska röster från oväntat håll. Tidiga moderata ministrar som Hillevi Engström varnar för att förändringen går för fort och Expressens ledarsida säger att uppdraget är för brett, att det är ”upplagt för kaos”. Företrädare från regeringen som SvD talat med beskriver det dessutom som en mardrömssituation eftersom de två nyckelpersoner som ska driva igenom förändringen, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg, båda är påväg bort från sina poster.

Ja, vad är det för myndighet som håller på att växa fram? Och räcker det med 175 dagar för att förbereda den här reformen? Det diskuterar ledarsidans Lydia Wålsten tillsammans med Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen sedan 2014, Mikael Sandström, tidigare statssekreterare för Moderaterna och chefekonom för TCO idag verksam som kanslichef hos Moderaterna i Stockholms stad och Günther Mårder, vd på Företagarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons