X
Annons
X

Den neutrala kungen

Fransk fred Nu får Sverige fransk hjälp för att lära mer om sin historia. När Frankrike uppmärksammar familjen Bernadottes 200-årsjubileum på Sveriges tron är perspektivet lite annorlunda. Jean Baptiste Bernadotte var republikens man som införde realpolitik i Sverige och gav oss vår långa fred.

Att den långa freden i Sverige går tillbaka ända till 1810 är den förste Bernadottens förtjänst. Det menar den franske historieprofessorn Jean-François Berdah, som i veckan har gästat Stockholm. Han påminner om att ett av Jean Baptiste Bernadottes mest rationella beslut – som knappast en infödd svensk kung hade kunnat tillåta sig – var att avstå från försök att återerövra Sveriges östra rikshalva Finland som året innan hade förlorats till Ryssland.

–Med Bernadotterna inleddes Sveriges moderna realpolitik. Med kontinentalt perspektiv och militär erfarenhet insåg Jean Baptiste Bernadotte att Sverige saknade resurser för stormaktspolitik. Det var inte rimligt att ta tillbaka Finland när gränsen mot Ryssland var så lång, och sjövägen stängd under isvintrarna, hävdar Jean-François Berdah.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X