Annons

Den nationalistiska Sverigebilden

Sverigedemokraternas företrädare talar gärna om fosterlandskärlek. Begreppet fosterland är något som är nära förknippat med nationalism vilket då ses som något positivt. Men nationalism bygger på uteslutande, innestängande och ett misstänkliggörande av det främmande. Man kan älska sitt land utan att vara nationalist. Det skriver Barbro Sörman och Stig Johnell, (v).

Under strecket
Publicerad

Fruktansvärda händelser har just ägt rum i vårt grannland med dödsoffer bland unga människor. Alla som tror på demokrati känner avsky och sörjer med offrens anhöriga. Vi måste låta sorgen ta plats.

Samtidigt kan vi inte blunda för att ett nationalistiskt tänkande är den övervägande orsaken till att den norska demokratin har attackerats så brutalt. Ideerna om att mångkulturen är till skada för landet finns bland många svenskar också. Men det är mycket, mycket farligt att göra kopplingar mellan Anders Behring Breivik och svenskar som ifrågasätter mångkulturen på olika sätt. De tongångarna har hörts i debatten. Mångkulturens kritiker blir inte presumtiva mördare per automatik för att man delar en grundsyn på samhället med Breivik.

Annons
Annons
Annons