Annons
X
Annons
X

Den motvilliga presidenthustrun

Valérie Trierweiler, journalisten som François Hollande kallar kvinnan i sitt liv, säger att hon helst fortsätta leva som precis vanligt trots att pojkvännen på tisdag tillträder som Frankrikes president. Få tror henne.

[object Object]
Valérie Trierweiler har kallats för ”Madame Diskret” av franska medier, säkert för att spela på kontrasten till Bruni, men också för att hon själv flytt rampljuset, precis som partnern. Valéris och Hollandes förhållande hölls hemligt i fem år. Foto: FRANCOIS MORI

I en intervju med franska Elle erkänner Valérie Trierweiler att hon inte vet vem hon mest vill efterlikna: Bernadette Chirac eller Danielle Mitterand. Bernadette var närmast i förnekelse över sin position och levde så långt bort från makens officiella liv som möjligt, medan den andra helhjärtat gick in sin roll som hustru till landets mäktigaste man och engagerade sig i hans politik.

Klart är att Trierweiler inte påminner om Carla Bruni, arvtagerskan som blev supermodell som blev sångerska som blev presidenthustru, och som levde jetsetliv med playboymaken Nicolas Sarkozy.

Valérie Trierweiler har tvärtom kallats för ”Madame Diskret” av franska medier, säkert för att spela på kontrasten till Bruni, men också för att hon själv flytt rampljuset, precis som partnern. Valéris och Hollandes förhållande hölls hemligt i fem år.

Annons
X

Valérie och Hollande är inte gifta, så på den punkten liknar hon inte någon av rikets tidigare första damer. Trierweiler har dock gett några löften: hon tänker fortsätta att arbeta som vanligt, helt enkelt för att hon måste försörja sig och sina tre pojkar, som är 15, 17 och 19 år gamla. Hon vill inte leva på statens bekostnad.

Men få tror att hon kan leva som vanligt som Hollandes livskamrat. Vaddå; ska hon fortsätta att cykla genom stan till jobbet, utan livvakter, handla i den lokala matvarubutiken och bo kvar i lägenheten i huvudstaden 15:e arrondissement med tre pojkar och en president?

Och även om det i Frankrike inte anses särskilt upprörande att journalister lever tillsammans med politiker, förre ministern Bernard Kouchner är till exempel gift med en känd tv-journalist – så har inte heller Valérie Trierweilers jobb flutit på som vanligt sen hon fick ny pojkvän.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När cheferna på prestigetidskriften Paris Match, där Trierweiler tillhört redaktionen sedan åttiotalet, fick reda på att hon var ihop med toppolitikern 2005 (det blev inte officiellt förrän 2010), fick hon sluta som politikreporter och bli kulturskribent. Hon uteslöts från redaktionsmöten.

  ”Förbannad över att se mig själv på omslaget till min egen tidning. Förbannad över att de använt foton utan att jag medgivit eller ens tillfrågats”, twittrade Trierweiler i mars förra året.

  Hennes inte så diskreta sida blev också tydlig när hon personligen slängde ut en socialdemokratisk parlamentariker, Julian Dray, från Hollandes segerfest. Dray hade bjudit in Hollande till ett event utan att upplysa om att Dominique Strauss-Kahn, som är indragen i flera sex- och prostitutionshärvor, skulle närvara.

  Efter den incidenten sades det att den tidigare presidenthustru som Valérie Trierweiler mest liknar var den som hade rykte om sig att slänga ut de hon inte gillade bland makens personal: Cécilia Sarkozy.

  Annons
  Annons
  X

  Valérie Trierweiler har kallats för ”Madame Diskret” av franska medier, säkert för att spela på kontrasten till Bruni, men också för att hon själv flytt rampljuset, precis som partnern. Valéris och Hollandes förhållande hölls hemligt i fem år.

  Foto: FRANCOIS MORI Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X