MirakelDen mest lyckade SVT-kalendern på nio år

Johan Glans, Babben Larsson, Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff.
Johan Glans, Babben Larsson, Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff. Foto: SVT

Kroppsbytarkomedi möter herrskapsdrama parat med ”Tillbaka till framtiden” och en gnutta socialrealism – årets ambitiösa julkalender i SVT fungerar ovanligt bra för de lite äldre barnen.

Under strecket
Publicerad

Johan Glans och Annika Andersson spelar två ingenjörer som skapar ett svart hål.

Foto: SVT
Annons

Knasig kroppsbytarkomedi à la ”Freaky Friday” möter herrskaps­drama anno Madicken parat med ”Tillbaka till framtiden”, ”Stranger things” och en gnutta socialrealism – årets julkalender har onekligen ambitioner.

Spelplatsen är en stor herrgård, fast i två skilda tidsperioder. 1920 är herrgården ståndsmässigt hem åt tolvåriga Rakel (Bibi Lenhoff) och hennes familj som blivit rika på kolindustrin. 2020 är den inte fullt så flott längre, utan används som HVB-hem åt tolvåriga Mira (Sarah Rhodin) och hennes kompis Galad (Emanuel Kielin), två föräldralösa barn som väntar på adoptivföräldrar som kanske aldrig kommer. Någonstans i närheten har det snälla medelålders forskarparet Vilgot och Anna-Carin (Johan Glans och Annika Andersson) uppfunnit ett svart hål som både kan rädda klimatet och göra dem stenrika, men efter en incident i labbet rymmer det svarta hålet och hamnar på herrgårdens vind där Mira och Rakel sugs in från varsitt århundrade och byter tillvaro och kropp med varandra. 

Annons
Annons
Annons