Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Den mest dödliga extremismen

Efter djupdykningarna i nazism och kommunism kommer så Uppdrag granskning på onsdagen med ett reportage om den senast tillkomna extremismen i Sverige.

Den våldsbejakande islamismen är den mest dödliga av extremrörelserna. Hittills har 18 personer från Sverige meddelats stupade i Syriens inbördeskrig. Ytterligare 2 döda jihadkrigare har bott här periodvis. Totalt har minst ett 80-tal personer rest från Sverige till Syrien för att kriga med grupper inspirerade av al-Qaida.

Hur många de har dödat finns det inga uppgifter om, men det rör sig om stora tal. Den libanesiske självmordsbombaren Mouin Abou Zahr, som sägs ha radikaliserats i extrema kretsar under sitt år i Sverige, dödade 23 personer i sitt dåd. Hur många som dog i boråsaren ”Abu Maaz” självmordsattack i västra Syrien förra sommaren är inte fastställt – men hans terrorgrupp skryter om hundratals.

Annons
X

Uppdrag granskning följer historien om Bilal, som lämnade sina föräldrar och syskon i en Stockholmsförort den 25 september i fjol för att bara en dryg månad senare stupa i Syrien, 18 år gammal. De förkrossade föräldrarna intervjuas. Bilals modesta nätverk i Sverige kartläggs. Bilals öde är rörande, precis som i flera andra fall där unga närmast har lurats in i en säker död.

Men det är bara halva sanningen. Vanligt är också att Syrienresenärerna har etablerade kopplingar till den globala jihadistiska rörelsen. Här finns veteraner från andra konfliktzoner, propagandister, rekryterare och vänner och släktingar till dömda terrorister. Och långt från alla föräldrar är förkrossade. Tvärtom finns familjer som uppmuntrar och är stolta.

Farorna med återvändare till Sverige är svårförutsedda.

Uppdrag granskning lär tyvärr inte väcka lika stor debatt den här gången. Jihadisternas våld drabbar huvudsakligen utlandet – ännu – vilket tydligen inte anses vara vårt ansvar.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X