Annons

Barbro Eberan:Den mentala Berlinmuren finns kvar

Natten till den 13 augusti 1961 täppte DDR-regimen till det sista hålet i järnridån som klöv Tyskland i två delar. Egon Krenz, som styrde den östtyska staten när muren föll 1989, vill med sin nya bok försvara ett förtalat land.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I de tyska medierna har det kalla kriget brutit ut igen. Anledningen är en nyutkommen bok: Egon Krenz (red): Walter Ulbricht. Zeitzeugen erinnern sich (Das Neue Berlin, 2013, 608 s). Boken är tjock som en bibel, och den förkunnar det glada budskapet att Walter Ulbricht, DDR:s förste statschef, var en god människa och en stor statsman och att den östtyska staten inte alls var en terrordiktatur utan en rättvis, omtänksam stat som tog hand om sina medborgare från vaggan till graven. En sådan historietolkning värmer många östtyska hjärtan, men i den västtyska kulturpressen haglar protesterna.

I sommar är det 120 år sedan Walter Ulbricht föddes och 40 år sedan han dog. Därför vände sig förlaget, som trots sitt framtidsinriktade namn (Det nya Berlin) frossar i DDR-nostalgi, till Egon Krenz, den tredje i raden av den östtyska statens ledare. Den 17 oktober 1989, tre veckor före Berlinmurens fall, störtade han sin föregångare Erich Honecker och styrde själv det sjunkande skeppet i sju veckor tills även han störtades. Förlaget gav honom uppdraget att be tidsvittnen, som haft personlig kontakt med Ulbricht, att skildra DDR-ledaren ur eget perspektiv.

Annons
Annons
Annons