Annons

Den mänskliga hjärnan är något helt väsensskilt

Illustration av Thomas Molén.
Illustration av Thomas Molén.

I det här avsnittet fortsätter Patrik Lindenfors titta på olika sätt att förklara hjärnans remarkabla tillväxt: vad är egentligen anledningen till att den ökade så mycket i volym under människans barndom?

Under strecket
Publicerad

Vad vi kan se är att neandertalare, Homo neanderthalensis, och troligen Homo erectus verkar vara någon sorts mellanarter. Neandertalarnas så kallade Moustérien-verktyg gjordes från en kärna – en större sten – varifrån man högg ut mindre, vassa stenar. Dessa tillverkades på ungefär samma sätt under ungefär 270 000 år, tills neandertalarna dog ut för närmare 30 000 år sedan. Men förutom dessa verktyg använde de eld på ett kontrollerat sätt, de bar kläder och begravde sina döda, även om de aldrig utvecklades förbi den mest primitiva stenålderstillvaron.

Neandertalare kunde göra många saker, men de byggde inte vidare på sin egen kunskap så värst långt. Det verkar troligt att de helt enkelt dog ut innan de fick möjlighet – innan deras kultur hunnit utvecklas tillräckligt. Eller så levde de för få individer tillsammans för att kulturell information skulle kunna ansamlas och behållas i tillräckligt stor utsträckning.

Annons
Annons
Annons