Annons

Nalle Valtiala:Den lilla kvinnan som startade det stora kriget

LITTERÄRT JUBILEUM. ”Onkel Toms stuga” var på sin tid världens mest sålda roman. Den kom att få en stor betydelse för kampen mot slaveriet, men är numera nästan bortglömd. I dag är det 200 år sedan författaren Harriet Beecher Stowe föddes.

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Robert Frost gör staket goda grannar, men mellan Mark Twains hus vid Forest Street i Hartford, Connecticut och närmsta grannen fanns på 1890-talet inga hinder uppställda. I ett avsnitt av sin självbiografi (anmäld under strecket 23/3) nämner Twain de otvungna kontakter som detta kunde leda till:

”På den tiden begagnade hon sig lika mycket av vår tomt som av sin egen, när vädret var vackert. Hennes förstånd hade förmörkats och hon var en patetisk figur. Dagarna i ända vandrade hon omkring under en muskulös irländskas tillsyn. Hos de nyinflyttade i grannskapet stod dörrarna alltid öppna under vackert väder. Fru Stowe klev in genom dem när det föll henne in, och då hon kom i mjuka tofflor och för det mesta var full i sjutton, kunde hon åstadkomma överraskningar, och det tyckte hon om. Hon kunde slinka bakom en person som var djupt försjunken i tankar och drömmerier och stämma upp ett krigsrop som fick den där personen att hoppa ur kläderna. Hon hade också andra sinnesstämningar. Ibland hörde vi stilla musik från salongen och fann henne sittande där vid pianot, sjungande uråldriga och vemodiga sånger med oändligt gripande verkan.”

Annons
Annons
Annons
Annons