Annons

”Den leende mördaren” dör gärna som martyr

Amrozi var inte den stora hjärnan bakom Balibomben. Men hans ständiga leende i rättssalen gjorde honom till den mest framträdande profilen.

Under strecket
Publicerad

Under rättegången förskräckte Amrozi de anhöriga med sin iskyla inför offren. I Australien blev han snabbt kallad ”den leende mördaren”. Han skrattade öppet åt vittnena och sa att ”de vita” förtjänade att dö. Gång på gång uttryckte han glädje över dådet och hänvisade till guds storhet.

Den nu dödsdömde Amrozi föddes 1962 i en by på östra Java, som nummer fem i en syskonskara på 13. I skolan gick det dåligt, Amrozi ska mest ha intresserat sig för motorcyklar och flickor. Sin starka fundamentalistiska övertygelse fick han långt senare, under några års vistelse i Malaysia på 1980-talet. Där återförenades han med sin djupt religiösa storebror Mukhlas, misstänkt för att vara huvudansvarig för Balibomben. I Malaysia lyssnade Amrozi också på predikningar av Abu Bakar Bashir, grundare av den islamistiska rörelsen Jemaah Islamiyah. Amrozi ska också ha träffat Bashir flera gånger under senare år. Troligtvis var det Bashir som väckte hans vilja att kämpa mot dem som de menade förtryckte muslimer - framför allt västerlänningar. Enligt polisen ångrar Amrozi bara en sak med Balidådet: Att det var flest australier, och inte amerikaner, som dog. Nu får Amrozi en av sina kanske sista önskningar uppfyllda. Under rättegången sa han att han skulle välkomna en dödsdom. - Jag dör gärna som martyr, sa han.

Annons
Annons
Annons