X
Annons
X
Journalisten Maciej Zaremba, förläggaren Dorotea Bromberg, och kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki.
Journalisten Maciej Zaremba, förläggaren Dorotea Bromberg, och kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki. Foto: Mats Andersson, Hossein Salmanzadeh, Claudio Bresciani/ TT

Den judiska 68-generationen är en internationell subkultur

Långläsning

I mars 1968 reste sig Polens intellektuella mot regeringen och krävde demokrati. Det styrande kommunistpartiet svarade med att istället utse landets judar till syndabockar. Omkring 20 000 judar flydde landet, Ricki Neuman skriver om de runt 3 000 som kom till Sverige.

För femtio år sedan pågick en intern maktkamp inom det polska kommunistpartiet; två falanger slogs mot varandra och gav sig på judarna, som utpekades som syndabockar och ansvariga för mycket av eländet i landet, inklusive de pågående studentdemonstrationerna.

Judarna anklagades dessutom för att vara emot Polen, och för USA och Israel. De beskylldes för att vara främmande länders agenter och spioner, avskedades från sina arbetsplatser, fråntogs sina tjänster på universiteten, avlägsnades från höga poster inom militären, rensades ut från partiledningen, förvägrades studera vidare och isolerades socialt.

Journalisten Maciej Zaremba, förläggaren Dorotea Bromberg, och kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki.

Foto: Mats Andersson, Hossein Salmanzadeh, Claudio Bresciani/ TT Bild 1 av 8

Människor flyr efter att ha blivit attackerade av polis under studentupproret i Warszawa 1968. Protesterna ledde till en antisemitisk kampanj från den kommunistiska regimen som tvingade uppskattningsvis 20 000 judar att fly från Polen.

Foto: Tadeusz Zagozdzinski/TT Bild 2 av 8

Maciej Zaremba.

Foto: Mats Andersson/TT Bild 3 av 8

Dorotea Bromberg.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT Bild 4 av 8

Ur dokumentären ”Vägen till det blågula” av Greger Nowinsky. Polska judar anländer till en Ams-by utanför Tylösand 1969. De hälsas välkomna av svenska representanter som förklarar att de får säga ”du” i stället för ”ni”, och sedan spelar ”Du gamla du fria” på en resegrammofon.

Foto: Greger Nowinsky/Axess Bild 5 av 8

Jerzy Sarnecki.

Foto: Claudio Bresciani / TT Bild 6 av 8

”Åka skridskor i Warszawa.”

Bild 7 av 8

Fest i Larsberg på Lidingö 1975. En i gänget skäller på de andra. ”Ni måste ge svenskarna en chans. Okej, det saknas ofta charm, och de är lite klumpiga socialt, men jag gillar de medmänskliga relationerna här”. Ur dokumentären ”Vägen till det blågula” av Greger Nowinsky.

Foto: Greger Nowinsky/Axess Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X
Annons
X