Den hårda striden om Guds stad

Canudos hade 1895 sin blomstringsperiod och så många som 30000 levde i staden. Två år senare var staden förintad. Sammantaget räknar man med att 15000 personer dog i denna sista strid om Guds stad i det brasilianska inlandet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den 5 oktober 1897 var det fullbordat. Över 5000 hus hade utplånats. Tusentals människor hade dött. I ett telegram uttryckte segrarna sin glädje över ”den fullständiga förintelsen av Canudos, detta bålverk av banditer och fanatiker”. I ett år hade staden i Brasiliens nordöstliga inland hållit ut mot regeringsarméns trupper. Tills för några veckor sedan hade den styrts av Antônio Conselheiro, en asketisk religiös ledare, vars budskap om den yttersta tiden hotat den unga republikens ledare. När armén slutligen drog in i staden fann de endast ett fåtal överlevande; ett år tidigare hade troligen så många som 30000 människor levt där.

Om man hört talas om Canudos och dess förintelse är det kanske genom den peruanske författaren Mario Vargas Llosas roman ”La Guerra del fin del mundo” (1981; svensk översättning ”Kriget vid världens ände”, 1984). En av Vargas Llosas viktigaste inspirationskällor var den långa skildring av de ödesdigra händelserna som den brasilianske ingenjören Euclides da Cunha gav ut med titeln ”Os Sertões” (1902). I Brasilien är boken en verklig klassiker. Den har tryckts i otaliga utgåvor och översatts till ett tiotal språk, däribland till svenska med titeln ”Markerna brinna” (1945).

Annons
Annons
Annons