Annons
Krönika

Madelaine Levy:Den här veckan lärde vi oss att motstånd lönar sig

Medlemmar i De vita hjälmarna hjälper en sårad man i Damaskusförorten Ghouta.
Medlemmar i De vita hjälmarna hjälper en sårad man i Damaskusförorten Ghouta. Foto: TT

Engagemang underifrån kan sätta press på hårdföra diktatorer och sliriga populister – det har händelser under de senaste dagarna bevisat.

Under strecket
Publicerad

Det enda som krävs för att en folkvald regering ska bli en totalitär regim är att medborgarna låter bli att göra motstånd. Något i den stilen, om än lite mer välformulerat, sade den brittiske författaren Ian McEwan då han för några veckor sedan besökte Stockholm för ett samtal med sin kollega Asli Erdoğan, den turkiska författaren som suttit fängslad i sitt hemland, på Internationell Författarscen, Kulturhuset.

Jag tänker på hans ord då jag ser klipp från en tv-sänd utfrågning där Donald Trump flera gånger antyder att han kanske faktiskt kan tänka sig att ändra USA:s vapenlagar. Något liknande gick genom mitt huvud då jag förra veckan såg Floridas republikanske senator Marco Rubio famla efter orden och gång på gång tvingas till eftergifter i samma fråga då han debatterade med uppskrämda men också arga, vältaliga och övertygande unga överlevande från den senaste i en lång rad skolskjutningar.

Annons
Annons
Annons