Annons

”Den här Snövit är rock’n’roll!”

Snövit, som inte har en elak styvmor utan en elak mamma, dyker upp ur en låda. Maja Rung repeterar i Bente Lykke Møllers scenografi på Kulturhuset Stadsteatern.
Snövit, som inte har en elak styvmor utan en elak mamma, dyker upp ur en låda. Maja Rung repeterar i Bente Lykke Møllers scenografi på Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Lars Pehrson

En Snövit efter #metoo, en stark tjej som kräver sin plats bland många män. När skådespelaren Maja Rung spelar rollen, i regi av Staffan Valdemar Holm, är det i en skruvad komedi för vuxna – långt från originalet.

Publicerad

De som har haft SVT:s timme med Disneyklassiker som jultradition kan väl sin ”Snövit” någorlunda. För alla andra: sagan handlar i stora drag om den unga kvinnan som hamnar hemma hos de sju dvärgarna. Hon har blivit lämnad i skogen av en jägare som har uppmanats av Snövits styvmor att skjuta henne. Den elaka styvmodern, drottningen, kokar över av avund för att hennes spegel svarat att ”Snövit vackrast i världen är”. I huset träffar Snövit snart Toker, Butter, Glader, Trötter, Prosit och de andra kortvuxna männen med speciella karaktärsdrag.

Maja Rung, som gör huvudrollen i Kulturhuset Stadsteaterns uppsättning, har inte förhållit sig särskilt mycket vare sig till Disneys eller Bröderna Grimms, lite mörkare, variant av berättelsen.

Maja Rung, född 1987, spelar ’Snövit” på Kulturhuset Stadsteatern. ”Den här Snövit är rock’n’roll! Eller, hon är både Beyoncé, hårdrock och lite klassisk musik.”

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 3

Maja Rung bland de sju dvärgarnas sängar i ’Snövit” – en avskalad scenbild signerad Bente Lykke Møller.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 3

Maja Rung har även en roll i SVT:s julsatsning ”Systrar”, som utspelar sig 1968.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons