Annons
X
Annons
X

”Den här sänkningen är välkommen”

Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank, välkomnar sänkningen av räntan och tycker att Riksbanken tagit ett bra beslut.

Hur ser du på räntebeskedet?

– Den här sänkningen är välkommen. Det är ett bra beslut, det är lättare att uppfylla inflationsmålet med en sänkning. Den ekonomiska utvecklingen, som har försvagats, behöver en lägre styrränta. Sänkningen är bra för svensk ekonomi. Vi har ingen överhettning på husmarknaden eller en för stor kredittillväxt och därför underlättas beslutet att ha en lägre ränta.

Vilka effekter får det?

Annons
X

– Sänkningen kommer att ge effekt för hushåll och företag, men inte lika stor som vi har har sett historiskt. Upplåningsinkostnaderna för bankerna styr bolåneräntan, men jag tycker mig se att den ändå över tid följer reporäntan. Och bankernas upplåningskostnader påverkas av reporäntan, även om det finns fler variabler som spela in.

Hur tror du att Riksbanken agerar senare i höst?

– Fortsätter vi att få så svaga ekonomiska data som vi har sett, så kommer vi att få se ytterligare sänkningar. Minst en till i höst. Man har sänkt räntebanan också, och det kan komma ytterligare en sänkning av räntan, men det är inte säkert. Man får inte riktigt vägledning från räntebanan. Man måste fatta beslut efter nya data som kommer in.

Vilken betydelse har det att räntesänkningen kom nu och inte senare?

– Det är positiv, men min uppfattning är att Riksbanken borde har gjort detta tidigare. Inte minst i juli. Men det fanns utrymme att göra detta även tidigare.

Sara L Bränström

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X