Annons
X
Annons
X

Den grekiska extremhögern växer

I det krisdrabbade Grekland seglar det ultranationalistiska och invandrarfientliga partiet Gyllene Gryningen i medvind. Partiet kräver landminor vid gränsen och vill rensa Grekland från immigranter. I valet på söndag väntas de få över 5 procent av rösterna och därmed plats i parlamentet.

”Alla är emot oss och vi är emot alla” är rubriken på Gyllene Gryningens egen tidning.
”Alla är emot oss och vi är emot alla” är rubriken på Gyllene Gryningens egen tidning. Foto: AP

SVD I ATEN

Partihögkvarteret vid den hårt trafikerade Diligiannigatan i centrala Aten är packat med kortsnaggade unga män i svarta t-shirts och kamouflagebyxor.

På väggarna hänger Chrysi Avgis (Gyllene Gryningens) partiemblem som påminner om ett hakkors men sägs föreställa en klassisk grekisk symbol. I ett hörn ligger travar av cd-skivor med nynazistiska grupper som Stahlgewitter och Der Stürmer.

– Medierna kallar oss fascister. Men själva betecknar vi oss som stolta grekiska nationalister, säger Ilias Panagiotaros som är vice partiledare och Chrysi Avgis talesman.

Annons
X

Han är en stor och kraftig man med rakat huvud och en röst som dånar genom lokalerna. Aten, säger han, är en ockuperad stad. Invandrare terroriserar hederliga greker. De rånar, våldtar och håller i narkotikahandeln och prostitutionen.

– Vårt jobb är att rensa upp, klargör han. Okej, ibland går några av kamraterna kanske för långt. Men i grund och botten är det inget annat än självförsvar.

Runt omkring oss är det folk som kommer och går i en strid ström. Medlemmar plockar upp buntar med flygblad och ger sig ut i valrörelsen. Blivande medlemmar får en snabblektion i partiets program och historia.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den 60-årige pensionären Leonidas kommer för att klaga över att han knivhotats på öppen gata.

  – Utlänningarna skär strupen av en för att komma över en femtiolapp, gormar han.

  Invandringen och säkerheten är heta frågor i valrörelsen. Nästan 90 procent av alla flyktingar som olagligt tagit sig till EU de senaste två åren sitter fast i Grekland. Grips de av polisen uppmanas de att lämna landet inom 30 dagar. De flesta gömmer sig i stället i miljonstaden Aten.

  Över en miljon invandrare lever nu i ett land med närmare 11 miljoner invånare, praktiskt taget alla utan sysselsättning och utan tillgång till sjukvård eller socialbidrag.

  Hela stadsdelar i centrala Aten har förvandlats till getton härjade av kriminalitet. Där bor nu invandrare tillsammans med utslagna greker, unga prostituerade från huvudsakligen Afrika och missbrukare som injekterar narkotika på öppen gata.

  Ibrahim, 32, från Mauretanien är en av flyktingarna. Han kom till Grekland för sju år sedan. En mörk natt utan månsken korsade han gränsen mellan Turkiet och Grekland. I Aten hankar han sig nu fram på ströjobb, städar svart eller försöker sälja souvenirer till turister. Vi träffar honom på en demonstration mot Chrysi Avgi.

  – Det är ett helvete, säger han. Och det har blivit ännu värre nu när högerextremisterna känner stöd från väljarna och tror att de kan göra vad de vill. Numera går vi aldrig ut ensamma. Och när det blir mörkt håller vi oss inne.

  Petros Konstantinou som sitter i Atens stadsfullmäktige och leder en allians mot nynazister säger att gäng av snaggade unga män bedriver klappjakt på invandrare utan att polisen ingriper.

  – De slår brutalt ner på afrikaner, pakistanier och alla som inte ser ut som greker. De är helt enkelt livsfarliga.

  I valrörelsen försöker även de etablerade partierna slå mynt av invandringsfrågan. Michalis Chrysochoidis från socialistpartiet PASOK som är minister för inre säkerhet låter polisen kontrollera utlänningar som aldrig förr. I medierna varnar hälsovårdsminister Andreas Loverdos för en ”tidsinställd bomb” när flyktingar för in sjukdomar som tuberkulos i landet.

  I måndags, mindre än en vecka före valet, öppnade regeringen det första av sammanlagt 50 planerade interneringsläger. Lägret som ligger tre mil norr om Aten har plats för över 1000 flyktingar.

  – Grekland har drabbats av en obeväpnad invasion, sade i förra veckan högerpartiet Nea Dimokratias ledare Antonis Samaras och lovade hårdare tag om han vinner valet.

  Tongångarna går hem i Grekland där desillusionerade och arga väljare väntas rösta på ytterlighetspartier som aldrig förr. I mätningarna ligger Chrysi Avgi på över 5 procent och därmed klart över treprocentspärren till parlamentet.

  I slutspurten av valrörelsen har det radikala budskapet tonats ner en bit. Partiet erbjuder nu säkerhetsvakter till pensionärer och hemmafruar som ska gå ut och handla och är rädda för att bli rånade eller nerslagna. Medlemmar kör också ut livsmedel och kläder till greker som drabbats av sparpolitiken.

  – Greker hjälper greker. Det är vår form av solidaritet, förklarar vice partiledaren Ilias Panagiotaros.

  Gränserna, säger han slutligen, måste säkras med minor. Och skulle flyktingar omkomma, ja då får de skylla sig själva.

  Annons
  Annons
  X

  ”Alla är emot oss och vi är emot alla” är rubriken på Gyllene Gryningens egen tidning.

  Foto: AP Bild 1 av 3

  Första maj demonstrerade över 200 personer mot extremhögern utanför parlamentet i Aten.

  Foto: AP Bild 2 av 3

  Högerextrema Gyllene Gryningen delar ut flygblad i Artemis utanför Aten. Partiets populäritet växer i takt med den ekonomiska krisen i landet tilltar och de etablerade partierna, som styrt landet sedan andra världskriget, dalar i opinionen.

  Foto: AP Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X