Annons
X
Annons
X

Den globala jobbkrisen består 2016

Finanspolitisk åtstramning och tuffa reformer ha misslyckat att skapa arbetstillfällen. Detta kommer att leda till en alarmerande situation på den globala arbetsmarknaden. Det menar den internationella arbetsorganisationen, ILO.

Av Reuters, SvD
[object Object]
Folk köar utanför en arbetsförmedling i Madrid den 27 april 2012. Foto: ALBERTO DI LOLLI/AP

Enligt organisationen förväntas sysselsättningen i Europa återhämta sig först 2016, två år senare än man tidigare har förutspått och hänvisar till FN:s senaste rapport ”World of Work Report 2012”. Enligt FN-rapporten var uppskattningsvis 196 miljoner människor världen över arbetslösa i slutet av förra året. Siffran beräknas stiga till 202 miljoner under 2012.

Enligt ILO har arbetsmarknaden försämrats under de senaste sex månaderna, framför allt gäller det länder i Europa. I mer än två tredjedelar av Europas länder har arbetslösheten växt under det senaste året. Endast sex utvecklade ekonomier har sett sin sysselsättningsgrad växa sedan 2007. Det gäller länder som Österrike, Tyskland, Israel, Luxemburg, Malta och Polen.

– Ett alltför smalt fokus på finanspolitisk åtstramning som är fallet i många euroländer fördjupar jobbkrisen och kan även leda till en annan recession i Europa, säger Raymond Torres, chef för internationella arbetsmarknadsstudier på ILO. För att få bukt med problemen föreslår ILO istället bättre utnyttjande av EU: s strukturfonder samt en ökning av minimilönerna.

Annons
X

SvD-Reuters

Annons
Annons
X

Folk köar utanför en arbetsförmedling i Madrid den 27 april 2012.

Foto: ALBERTO DI LOLLI/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X