Annons

Den gamla jordkällaren har fått sin renässans

Källarsval dricka och rotfrukter som håller sig i månader. Jordkällarens förmåga att bevara maten har glömts bort, men nu ökar intresset igen. Kanske kan vi ana både miljötänk och krisberedskap bakom renässansen.

Under strecket
Johanna Cederblad / TT
Publicerad

Innan kylskåpet slog igenom hade de flesta hus jordkällare. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 4

Potatis mår prima i jordkällaren. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 2 av 4

Källarsval öl från jordkällaren. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT Bild 3 av 4

Nu vaknar intresset för jordkällaren igen. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 4 av 4

Länsstyrelsen i Jönköping ordnade en kurs om hur man tar vara på sin gamla jordkällare, och vips blev alla platser fyllda på en gång. Snabbt fick ett andra tillfälle ordnas fram, berättar Jenny Knutsson, lantbruksrådgivare på länsstyrelsen.

– Det var väldigt många intresserade, fler än vi kunde ana, säger hon.

Annons
Annons
Annons