X
Annons
X

Kulturministern: "Historisk investering i fri konst"

Det är en bland utövarna efterlängtad budgetsatsning på den fria konsten som kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) presenterar. Många hoppas få del av de anslag som nu höjs med 115 miljoner kronor.

De höjda anslagen kommer konstnärerna, scenkonsten men också arrangörerna, litteraturen och kulturtidskrifterna till godo.

– Den fria konsten är ett hot mot auktoritära krafter och mot dem som inte vill se en spridning av intellektuellt utövande, men vi går åt motsatt håll i vårt land, säger Alice Bah Kuhnke som under torsdagens presskonferens talade om "en historisk investering".

Kulturminister Alice Bah Kuhke (MP) har träffat många av den fria konstens företrädare under sin tid som minister: "Många har fått kämpa för sin överlevnad, det är inte minst med deras argument som jag har prioriterat det här området också i mina förhandlingar med regeringen", säger hon.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 3

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) presenterar regeringens budgetsatsning på den fria konsten i Vintervikens ateljéer. Till vänster konstnären Harry Modin.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 2 av 3

"Bildkonstnärerna har en genomsnittlig månadslön på 13 000 kronor efter fem, sex års utbildning. Men 'räcka' tycker inte jag vi ska diskutera i dag, utan i stället säga 'vad underbart att vår regering vill satsa på vårt framtida kulturarv'", säger Marika Lagercrantz, Klys.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X