Recension

Under omprövning. En antologi om konst, kanon och kvalitetDen förhatliga modernismen

OMÄNSKLIGT Urspårad konst, totalitära idéer och funktionalistisk förortsslum. Modernismens försyndelser är många, menar författarna till antologin ”Under omprövning”. Michel Ekman har läst en ojämn bok, där fantasieggande essäer varvas med trötta käpphästturer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Modernismen har mycket på sitt samvete. Städer har demolerats och funktionalistisk förortsslum byggts, konstvärlden förvandlats till en spektakelmarknad, poesin blivit ett puerilt pusslande med självrefererande ord och konstmusiken kommit att låta som läckande värmeelement. Och bakom allt detta ligger historieförnekelse och en negativ konstfilosofi som ser gränsöverskridande som ett värde i sig, oberoende av vad som erbjuds i utbyte.

Så åtminstone enligt merparten av de drygt trettio skribenterna i artikelantologin ”Under omprövning. En antologi om konst, kanon och kvalitet”. Den beskedliga undertiteln skall man inte tro på: det är angreppen på den modernistiska traditionen som är bokens salt. Den har också ett pragmatiskt syfte: redaktören Johan Lundberg skriver i sitt förord att boken vill ifrågasätta den homogena svenska kulturdebatten och sätta fingret på ”hur estetisk kvalitet brukar bedömas – inte bara av skribenter på svenska tidningars kultursidor, utan även av ledamöter av stipendienämnder, förläggare, konsthallsintendenter, arkitekter och curatorer”. Underförstått för att ändra på sakernas tillstånd.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons