SvD Perfect Guide
Annons

Den finska staden som lyckats minska andelen feta barn

Foto: Pexels

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, om den internationellt hyllade Seinäjoki-modellen.

Text: Food Pharmacy - 10 oktober 2017

När vi var små fanns det knappt några överviktiga barn. Ett och annat barn hade möjligtvis några extra kilon runt midjan – men frågan är om de ens skulle uppfattas som överviktiga med dagens referensramar.

I dag ser det lite annorlunda ut, på bara 20 år har fetma hunnit bli en folksjukdom. Bland barn och ungdomar har det ökat kraftigt, 20-25% av alla tioåringar är överviktiga och drygt 3% lider av fetma, enligt siffror från Barn Obesitas Register. Barn som lider av fetma utvecklar inte bara insulinresistens, blodfettrubbningar och leverpåverkan. Även möjligheten att bli normalviktig som vuxen försämras – 80% av de barn som är överviktiga, eller lider av fetma, i 6–7-årsåldern är fortfarande överviktiga mot slutet av tonåren.

En oroande utveckling som tyvärr ökar i hela västvärlden. Förutom i en liten stad i södra Finland.

Seinäjoki är en stad i finska Österbotten med drygt 60 000 invånare. Här har man lyckats med något mycket ovanligt – kurvorna för barnfetma pekar nedåt och andelen feta eller överviktiga barn i flera åldersgrupper har minskat de senaste åren. Anti fetma-programmet i Seinäjoki startade 2013 efter att kommunpolitikerna hade uppmärksammat fetman som ett växande problem, målet var att minska övervikt hos barn och ungdomar för att förebygga fetma-relaterade sjukdomar senare i livet.

Annons
Annons

Skolorna har spelat en central roll i arbetet, bland annat har man justerat luncherna som erbjuds på skoltid. Ökat mängden frukt och grönsaker, och dragit ner på salt, socker och animaliska fetter. Utöver detta avbryter man den dagliga undervisningen med korta gympapass för att minska stillasittandet på lektionerna, och flera lektionssalar är inredda så att eleverna kan stå upp och arbeta. Många av skolorna har dessutom fler aktiviteter på rasterna.

Bara två år senare hade fetma och övervikt minskat bland barnen i staden. 2009 var 17% av alla femåringar överviktiga eller feta, 2015 hade siffran gått ner till 10%. Även för 7- och 11-åringar noterades tydliga minskningar, från 14 respektive 16% 2011, till under 10% år 2015. När WHO publicerade resultaten sattes den lilla finska staden på världskartan och blev snabbt en internationell förebild. De två senaste åren har många utländska delegationer besökt staden för att lära sig “Seinäjoki-modellen”.

Rätt fascinerande ändå, att så små förändringar i skolan kan göra så stor skillnad för ett av våra största folkhälsoproblem.

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

Annons