Annons

BärarnaDen feministiska utopin döljer samhällets skuggsida

Jessica Schiefauers första vuxenbok handlar om en post-pandemisk värld där män är så gott som utrotade.
Jessica Schiefauers första vuxenbok handlar om en post-pandemisk värld där män är så gott som utrotade. Foto: Ola Kjelbye

I sin första vuxenbok lyckas Jessica Schiefauer skriva om en papperslös, enkönad och helvegetarisk värld utan att det blir krystat. ”Underbar feministisk science fiction” tycker SvD:s recensent.

Under strecket
Publicerad

Det sämsta med utopier är att de gränsar så oerhört nära till dystopier: det sorgligaste med människans vilja att göra världen till en bättre plats att den riskerar att mynna ut i fanatism och nytt förtryck. Så även när problemet som behöver åtgärdas är patriarkatet, och det som vunnit kampen över samhällsordningen är kvinnorna.

Jessica Schiefauers ”Bärarna” är en alldeles underbar karamell till feministisk science fiction. Den har allt man vill ha av genren: engagerande livsöden, en trovärdig värld som ligger bara några få men avgörande snäpp ifrån den vi redan lever i, spännande intrig och så en djupt allvarlig moraldiskussion om vilka premisser som det är rimligt att bygga ett samhälle på.

Annons
Annons
Annons