X
Annons
X

Den europeiska förintelsens generalrepetition

Hitlers krig för livsrum i Östeuropa var ett kolonialkrig, menar författarna till "Kejsarens förintelse". Elisabeth Hjorth gör en nedstigning i helvetet. Sakprosa Kejsarens förintelse. Tysklands bortglömda folkmord av David Olusoga och Casper W Erichsen. Övers: Per Nyqvist. 416 s. Leopard förlag

Turisterna dricker vin och ser ut över havet fullt av döda ben. På tripadvisor är Lüderitz och Shark Island platser vars paradisiska status bedöms i förhållande till lakanens fräschör och personalens tillmötesgående. De döda stör inte, och glömska är en kolonial accessoar som gör det möjligt att njuta av semestern.

Historikerna David Olusoga och Casper W Erichsen vill i boken "Kejsarens förintelse" lyfta fram folkmordet på herero- och namafolken som skedde i Lüderitz under tysk kolonialmakt. Ett syfte är att placera Förintelsen i en kolonial tradition av utrotningspolitik. Det som skulle bli Europas katastrof var redan utprövat i Sydvästafrika, där hela befolkningsgrupper raderades för att ge livsrum åt tyska nybyggare.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X