Recension

BlodsbundenDen episka berättare som Sverige väntat på

Augustin Erba (född 1968) hade tänkt bli matematiker men bytte bana och arbetar som journalist, bland annat på SVT och Sveriges Radio.
Augustin Erba (född 1968) hade tänkt bli matematiker men bytte bana och arbetar som journalist, bland annat på SVT och Sveriges Radio. Foto: Sandra Löv

Augustin Erba följer upp sin hyllade debut med en självbiografi som lånar ur sagovärlden. I "Blodsbunden" skriver han, förvånande ömsint, om föräldrarnas förtryck, hårda barndomsår i förorten och en släkt full av prinsessor och adelsmän.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Journalisten Augustin Erba romandebuterade med ”Ensamhetens broar” 2009 som fick ett mycket uppskattande mottagande. Ett par år senare medverkade han i antologin ”Mor, mamma, morsan” med ett brev riktat till sin mamma. Han påpekar att modern bara träffat sina barnbarn vid tre tillfällen, att barnen slutat fråga varför de aldrig träffar farmor, att hon alltid har haft migrän, alltid sagt att hon inte är gjord för att leva, att han bara fått en kram av henne en gång, dagen efter att pappan dog när han var tio år. ”Det är den enda kram du gett mig, så långt mitt minne sträcker sig. Jag är ledsen att jag inte kramade tillbaka.”
Det är en av de sorgligaste skildringarna av en föräldra/barn-relation jag läst.

I romanen ”Blodsbunden” har Augustin Erba vågat röra runt i det där igen, ordentligt. Historien tar avstamp i hans eget liv, men är en roman nästan med drag av saga, inte minst tack vare alla blåblodiga prinsessor och ärkehertigar bakåt i släkten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons