Annons

Roland Poirier Martinsson:Den darwinistiska komedin

En tidigare relativt anonym lundaprofessor har plötsligt blivit Sveriges internationellt mest kände vetenskapsman. En snart tio år gammal uppsats har placerat honom i centrum för det mest inflammerade kulturgrälet på länge.

Under strecket
Publicerad

Det har gått nästan 150 år sedan naturfilosofen Philip Henry Gosse på sitt sätt löste problemet med att vetenskapen tycks stå i direkt konflikt med Bibelns skapelseberättelse. Engelsmannen utgick trosvisst från att Skaparen hade nedlagt spår i världen av en mycket lång förhistoria, som egentligen aldrig hade funnits.
På så vis förklaras till exempel hur Adam faktiskt kunde ha en navel. Den är ett spår av Adams aldrig realiserade tillväxt från embryo till barn. Gosse kallade mycket riktigt sin bok i ämnet för Omphalos (1857), grekiska för ”navel”.

Förslaget bemöttes med tystnad, men två år senare publicerades Darwins ”On the Origin of the Species by Means of Natural Selection” och blev en formidabel kioskvältare. Sedan dess har ämnet i hög grad upprört känslor. Tystnad råder inte.

Annons
Annons
Annons