Den danska vinden räcker inte långt

I Europa är det bara Sverige, Norge och Frankrike som klarar sin elförsöjning utan fossila bränslen i större mängd. För dem som saknar vattenkraft och kärnkraft räcker inte vindkraft långt.

Under strecket
Publicerad
Annons

Med avtalet i Danmark om en uppdelning av den danska elproduktionen blir Vattenfall störst på vindkraft i Norden. Det låter fint och politiskt energikorrekt.
Vinden räcker dock inte långt ens för Danmark. Den absoluta huvuddelen av dansk el produceras i värmekraftverk. Tidigare var de koleldade men med utvinningen från fälten utanför Jylland, som förvandlat Danmark till energiexportör, har naturgas letat sig in i systemet.
Det företag som köper in sig i dansk elproduktion får oundvikligen fossileldad kraftvärme. Samma gäller i Tyskland där Vattenfall storsatsat.

Tyskland är främst när det gäller vindkraft. Denna står likväl bara för 6 procent av elförsörjningen och det finns vindstilla dagar.
När Tyskland stänger kärnkraftverk ökar den ryska naturgasens andel. Det finns handfasta skäl till att Tysklands förbundskansler Schröder träffar president Putin stup i kvarten.
Vindkraft kan bara bli ett komplement. Kraft kan inte lagras inom vindkraftsystemet. Vattenkraften kan och därför är den viktig för
Sverige och helt dominerande i Norge.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons