Annons
X
Annons
X

”Den damen styrde man inte”

Margret Thatcher är död. SvD:s Agneta Ullenius som har träffat ”Mrs Thatcher the milk snatcher” två gånger minns ett bångstyrigt intervjuobjekt och en oerhört stark dam som antingen var avskydd eller beundrad.

Hur var dina möten med Margret Thatcher?

– Båda gångerna jag träffade henne var det för att intervjua henne. En gång var hon här i Sverige på besök. Den andra gången var 1994, alltså några år efter att hon förlorat makten 1990. Då var jag hemma i hennes hem i London, och hade i uppdrag att göra en mer personlig intervju. Det var runt jul, för jag minns att hon hade en massa julkort på spiselkransen, från barn och barnbarn och olika värdsledare.

Och så gled hon snabbt in på världspolitiken igen. Varför det gick som det gick med kommunismen.
Agneta Ullenius

Annons
X

– Hon var en stark person även efter att hon avgått, innan hon drabbades av demens. Hon var definitivt inte lättintervjuad, den damen styrde man inte. Jag försökte få henne att prata om privata frågor. Då svarade hon artigt men flyktigt, och så gled hon snabbt in på världspolitiken igen. Varför det gick som det gick med kommunismen.

Vilket är ditt starkaste minne av Thatcher?

– Det blev ett sorgligt slut på hennes karriär. Jag flyttade till London 1990, som korrespondent, och kom direkt in i den dramatiska kampen när partiet gjorde sig av med henne. Det var en rad omröstningar för att få bort henne. Jag minns också när hon fyllde 80 år 2005, och höll sitt sista offentliga framträdande. Hon var klädd i en elegant blå dräkt, och Tony Blair som då var premiärminister var där och applåderade henne. Sedan drog hon sig tillbaka.

Hur tror du att man minns henne i Storbritannien?

– Många kommer att minnas att hon fick slut på alla strejker och privatiserade telefoni, elektricitet och flygbolag. När hennes andra valseger höll på att gå åt skogen kom Falklandskriget lägligt, vilket stärkte den nationella självkänslan. Hon vann tre val i rad och regerade längst av alla premiärministrar hittills. Så visst var hon omtyckt, men också väldigt impopulär i andra läger. Fortfarande finns det människor som refererar till henne som Mrs Thatcher The milk snatcher, för att hon tog bort skolbarnens gratismjölk.

– Jag läste en bra recension om filmen om Margret Thatcher som kom för några år sedan. Recensenten skrev att det var en film om en tyranns uppgång och förfall i demens, så han tyckte uppenbarligen inte om Thatcher. Men han skrev också att man måste ha ett hjärta av sten för att inte beröras av hur hon föll samman i sin sjukdom. Jag tror att hennes öde de sista åren av livet har mildrat bilden av henne.

LÄS MER: Fler artiklar om Thatcher

TV: Se Thatchers hårdauttalande om svenskar svd.se LYSSNA: Arga låtarom Margaret Thatcher svd.se Cameron: Vi har förlorat en stor ledare svd.se ”Margaret Thatcher var en antifeminist” svd.se BILDSPEL: Järnladyn – älskad och avskydd svd.se

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X