Den allvarlige målaren

Norske Odd Nerdrum kan konsten att måla och reta gallfeber på konstvärlden. Senast blev han dömd i Oslo tingsrätt till två års ­fängelse för skattebrott. En dom som överklagats. Nu fokuserar han på höstens porträttutställning på Edsvik konsthall. Vem är denna måleriets särling och hur skicklig är han – egentligen?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
BJÖRN SIGRUDSÖN/SCANPIX
Foto: BJÖRN SIGRUDSÖN/SCANPIX
Självporträtt med pil och båge (något beskuren)

Självporträtt med pil och båge (något beskuren)

Självporträtt 2010 (beskuren)

Självporträtt 2010 (beskuren)

Spädbarn, 1982

Spädbarn, 1982

Självporträtt i gyllende skrud, 1997

Självporträtt i gyllende skrud, 1997

sångarna, 1988 (något beskuren)

sångarna, 1988 (något beskuren)

Skymning 1981-200 (något beskuren)

Skymning 1981-200 (något beskuren)

Annons

Odd Nerdrums uppenbarelse är en blandning av en sömndrucken Börje Ahlstedt, en reinkarnerad Rembrandt och en egensinnig Broder Tuck. Alltid iklädd fotsida kaftaner, inte sällan assymetriska djurhudar och med håret på ända gör han anspråk på att vara det missförstådda geniet och det figurativa måleriets sista utpost. ”Jag är det lysande mirakel som ingen ser. Men när de en gång får se mig, och förstår vad de ser, är jag för längesedan redan borta”, säger Nerdrum själv i ett tv-klipp från 1988. Han kallar sig bland annat ”självavslöjaren”, vilket skulle kunna vara en ledtråd till den enorma mängd porträtt han målat med sig själv som modell genom åren. Mest känt i Sverige är Självporträtt i gyllene skrud (1997) föreställande konstnären som när han rullar upp sin särk blottar en våldsam erektion. Målningen blev förstås omdebatterad, inte minst när den var reklamaffisch inför en Nerdrumsutställning på Kulturhuset i Stockholm år 2000.

Sedan dess har mycket, eller ingenting, skett beroende hur man väljer att se det. Odd Nerdrum har nämligen alltid gått sin egen snåriga och hårt kritiserade väg. Redan som liten, långt innan livet fick färg och duken blev hans spegel, uppfattade Odd sig som en särling. ”Jag hade ingen att dela mina tankar med. Inte ens bland förlorarna blev jag godkänd. Jag var en tiggare i de andras värld”, står att läsa i den kommande utställningskatalogen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons