Annons

Den 13-procentiga lösningen?

Under strecket
Publicerad

Om 25 år har välfärden blivit så mycket dyrare att det motsvarar 13 kronor mer i skatt. Det skrämskottet fyrade Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) av i torsdags. Som alltid när det handlar om kommunal beskattning är det betydligt värre än det låter. Vi talar om en höjning av skatten på varje intjänad hundralapp från 31,56 kronor i genomsnitt i dag till 44,56 kronor år 2035 (dvs med drygt 40 procent). Det skulle pressa upp skattetrycket till 1980-talsnivåer på långt över 50 procent och ge svenska låginkomsttagare samma marginalskatt som tyska börsdirektörer med miljoninkomster.

Enligt SKL handlar det om ett räkneexempel och inte om ett skarpt förslag, och man kan också sammanfatta skattechockens framtida öde i sex korta ord:
Den kommer inte att bli av. Den 13-procentiga lösningen skulle ha lika förödande effekt på ekonomi och sysselsättning som ”den sjuprocentiga lösningen” hade på Sherlock Holmes i Nicholas Meyers roman med samma namn. Den skulle lika gärna kunna minska som öka kommunernas skatteintäkter.

Annons
Annons
Annons