Annons
X
Annons
X

Demoskop: Lägsta stödet någonsin för S – M störst

Socialdemokraterna tappar fyra procentenheter och får en bottennotering i Demoskops senaste väljarbarometer – och Moderaterna blir största parti, skriver expressen.se. Gapet mellan allianspartierna och de rödgröna växer till nästan sju procentenheter.

Av TT
Opinionsmätningar
Foto: TT

Demoskops väljarbarometer har aldrig tidigare visat en lägre siffra för Socialdemokraterna och de rödgröna partierna sedan mätningarna inleddes för 26 år sedan, skriver expressen.se.

I den senaste mätningen svarade 23 procent att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag, jämfört med 27,3 procent i januari. De rödgröna partierna samlar 35,7 procent av väljarna, en tillbakagång med 2,7 procentenheter sedan förra månaden.

Socialdemokraternas tapp är särskilt stort bland män, enligt Demoskop.

Annons
X

– Under längre tid har partiet tappat mark som ett brett medelklassparti för förvärvsarbetande. Medelåldern bland sympatisörerna har långsamt krupit uppåt och de har haft svårt att vinna de unga, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop till expressen.se.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin skriver i en kommentar till Expressen att hon inte är nöjd med resultatet.

"Jag tror att den till viss del speglar att 2015 var ett tufft år för regeringen, men också att vi måste jobba ännu hårdare i år. Vi ska vinna människors förtroende genom att ta strid för den svenska modellen, pressa ner arbetslösheten, vända skolresultaten och hantera flyktingkrisen", skriver Jämtin.

Moderaterna har gjort en omvänd resa jämfört med S sedan den tidigare mätningen och blir största parti: 27,2 procent ger nu sitt stöd till partiet jämfört med 23,8 procent i januari. Det sammanlagda stödet för de borgerliga allianspartierna, 42,6 procent, är det högsta på tre år i en Demoskopmätning.

Sverigedemokraterna ökar från 18,7 procent i januari till 18,8 i februari, skriver expressen.se.

”Migrationskrisen har varit en mardröm för regeringen att hantera” expressen.se K-G Bergström: ”Löfvens oerfarenhet visade sig omgående” expressen.se

Om mätningen

Resultatet bygger på telefonintervjuer med 1 256 personer. Intervjuerna genomfördes mellan 26 januari och 2 februari.
Endast Socialdemokraternas nedgång är statistiskt säkerställd.

Expressen/Demoskop

V: 7,1

S: 23

MP: 5,5

C: 6,6

M: 27,2

L: 5,8

KD: 3

SD: 18,8

Annons
Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X