Annons
X
Annons
X

”Demoraliserande för Sverigedemokraterna”

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap i Göteborgs universitet, tycker William Petzälls avhopp från Sverigedemokraterna är oväntat.

– Ett avhopp redan nu är oväntat. Det är demoraliserande internt för partiet samt med förhållandet till väljarna, säger Ulf Bjereld.

[object Object]
William Petzäll Foto: SCANPIX

William Petzäll berättar för Expressen att han hoppar av Sverigedemokraten på grund av sitt missbruk. Det innebär att Petzäll numera är en politisk vilde eftersom han inte vill lämna riksdagen.

Enligt statvetare Ulf Bjereld blir läget i riksdagen nu ännu mer oberäkneligt på grund av det parlamentariska läget i och med en minoritetsregering.

– Varje röst och varje mandat är viktigt just nu. Om de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna röstar på samma sätt fäller man regeringen med knapp marginal. Och nu med en politisk vilde i riksdagen blir det ännu mer svåröverskådligt, säger den S-märkta Ulf Bjereld.

Annons
X

Före William Petzälls avhopp har de rödgröna tillsammans med Sverigedemokraterna 176 mandat. Alliansregeringen har 173, alltså tre färre mandat.

– På flera håll kan man inte jämföra SD med Ny Demokrati som föll samman. SD är starkare som parti och därför är ett avhopp redan nu oväntat och det verkar vara av skäl som man inte känner till eftersom han ännu inte har informerat Jimmie Åkesson, säger Bjereld.

Peter Esaiasson, professor och valforskare vid Göteborgs universitet, tror inte avhoppet innebär några förändringar i det parlamentariska läget.

Det är demoraliserande internt för partiet
Statsvetaren Ulf Bjereld

– Inte så länge det finns två rösters marginal utan det är mer besvärande för partiet. Detta är något man till varje pris vill undvika och SD är ju nya i riksdagen och då är det extra viktigt för dem att framstå som ett parti som alla andra, säger Peter Esaiasson.

Vad kan man göra som politisk vilde?

– De för en ganska dyster tillvaro och vandrar i öknen. De får sämre resurser och eftersom det är tre år till nästa val så kommer det bli väldigt ensamt.

Ulf Bjereld har samma uppfattning om den politiske vilden.

– Man för en ganska ensam tillvaro då man inte har någon partigruppledare att samtala med. De kan vara väldigt oberäkneliga. De har kvar sin grundideologi men partilojaliteten är hävd, säger Bjereld.

William Petzäll säger till Expressen att han vill stanna kvar i riksdagen för att jobba med beroendefrågor.

– Jag är intresserad av att samtala med alla partier i riksdagen där det finns gemensamma nämnare för min hjärtefråga, säger Petzäll till Expressen.

Men Peter Esaiasson tror att Petzäll får svårt att samarbeta med andra partier.

– Man gör gärna inte upp med en vilde. De har svårt att göra sig gällande utan man blir en persona non grata, säger Esaiasson.

Vad vet du om politiska vildar? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

William Petzäll

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X