Annons

Demonstrationerna i Katalonien – på 3 minuter

Katalanska protester har blockerat både motorvägar och höghastighetsspår för tåg de senaste dagarna.
Katalanska protester har blockerat både motorvägar och höghastighetsspår för tåg de senaste dagarna. Foto: Mar Grau/TT

Långa fängelsestraff blev startskottet för demonstrationer i Barcelona. Nu väntas våldsamheterna fortsätta. Och det kan påverka det spanska valet. SvD förklarar bakgrunden.

Under strecket
Publicerad

Den spanska fotbollsligan har bett att matchen mellan Lionel Messis Barcelona och Sergio Ramos Real Madrid ska flyttas på grund av den senaste veckans protester i Barcelona i Katalonien.

Foto: Manu Fernandez/TTBild 1 av 2

Högernationalister i Spanien lade den katalanska flaggan på marken på Spanien nationaldag den 10 oktober. Högerflanken i Spanien tycker att domarna mot de katalanska separatistledarna är för milda och krav på hårdare lagar komma upp under den spanska valrörelsen.

Foto: Emilio Morenatti/TTBild 2 av 2

Barcelona är huvudstad i den delvis självständiga regionen Katalonien. Spaniens högsta domstol har i veckan dömt katalanska politiker till långa fängelsestraff för uppvigling och förskingring i samband med den olagliga folkomröstningen 2017. Den handlade om ifall regionen skulle fortsätta vara en del av Spanien, eller bli självständig.

90 procent röstade ja till självständighet. Men valdeltagandet var lågt, endast 42,3 procent av de röstberättigade röstade.

Annons
Annons
Annons