Annons
X
Annons
X

Demonstrationer på Sergels torg

”Riv upp! Gör om! Gör rätt!” – det är budskapet till regeringen och statsminister Fredrik Reinfeldt när hundratals personer i dag demonstrerar i Stockholm mot FRA-lagen. På plats finns både representanter för samtliga riksdagspartier och för nätverk och organisationer som arbetar för att riva upp lagen.

Foto: TOBIAS OLSSON

Med banderoller och plakat tågade ett hundratals personer under förmiddagen i demonstrationståget från Norrmalmstorg till Sergels torg i centrala Stockholm. ”Välkomna till 1984”, ”Stoppa FRA” och ”Stasi Schweden” var några av budskapen i demonstrationståget.

– Det kommer bara fler och fler avslöjanden om FRA-lagen och det är därför jag tror att kritiken aldrig tystnar. FRA-lagen är ett enormt ingrepp i den personliga integriteten, säger Niklas Starow från organisationen Svart Måndag, som står som arrangörer för demonstrationen.

Samtidigt som demonstranterna lyssnade på talare från politiska ungdomsförbund, från riksdagspartierna och från andra nätverk och organisationer mot FRA på Sergels torg samlades också demonstranter på Mynttorget i Gamla Stan. Sammanlagt hade runt 600 personer samlats på de båda torgen.

Annons
X

Demonstrationen på Mynttorget saknade tillstånd men hölls för att uppmärksamms förbipassernade riksdagsledamöter om att motståndet inte dött ut under sommaren. Platsen var noga vald: på väg från riksdagen, som öppnar idag, passerar politikerna torget när de går till Storkyrkan för förmiddagens gudstjänst.

Polisen var dock på plats och spärrade av så att demonstranterna inte nådde fram till riksdagsledamöterna.

– Det gick lugnt till och det är fortfarande lugnt. Vi tror inte att det kommer att bli stökigt idag. Vi ser det här som vilken demonstration som helst, säger Ulrika Jansson, som tillhör Stockholmspolisens dialoggrupp.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bland talarna på Sergels torg rådde en ovanlig enighet över blockgränserna. Budskapet till regeringen var tydligt från både ungdomsförbund och riksdagsledamöter: riv upp FRA-lagen och börja om från början.

  – Fredrik Reinfeldt, debatten kommer inte att lägga sig förrän vi har stoppat lagen, sade Magnus Andersson, ordförande för centerns ungdomsförbund, i sitt tal.

  Till SvD.se säger Magnus Andersson att det nu är dags för regeringen att börja lyssna.

  – I dag tillbringar unga människor hela sitt liv på internet. Man skickar kärleksbrev, man köper saker, gör sina bankärenden. FRA-lagen är ett för stort ingrepp i den personliga integriteten.

  Och talare efter talare återkom sedan till just detta: regeringen måste börja lyssna på den folkstorm som varit mot FRA-lagen.

  – Det är ingen svaghet att tänka om, tvärtom, det är en styrka. Det är igen nackdel att erkänna att man har fel, inget misstag att börja lyssna, säger den folkpartistiske riksdagsledamoten Birgitta Olsson.

  – Regeringen måste börja lyssna på kritiken. Och det räcker inte med att bara lappa och laga, utan vi måste börja om från början, säger Camilla Lindberg, också hon riksdagsledamot för folkpartiet och den enda borgerliga riksdagsledamoten som röstade nej till FRA-lagen i juni.

  – Det här är fel väg att gå. Vi i SSU ser FRA-lagen som en del av en trend där demokratin hotas. I Svenska Dagbladet stod det förra veckan om en man som suttit häktad under sitt barns första nio månader utan att få veta vad han var misstänkt för. Det berodde på den terroristlagstiftning vi har, och vi ser FRA-lagen som del av samma trend, säger Jytte Guteland, ordförande för SSU, till SvD.se.

  Också vänsterpartiets Alice Åström uppmanade regeringen att tänka om.

  – Jag hoppas att regeringen inser att de faktiskt gjort fel. Om det här handlar om rikets säkerhet vore det ju bra om de hade folket med sig, men de har de inte, säger hon till SvD.se efter sitt tal.

  Hur ser då möjligheten ut att lagen rivs upp? Camilla Lindberg säger att hon rör sig mellan hopp och förtvivlan, medan Alice Åström tror att lagen kommer att förändras.

  – Ja, som det ser idag tror jag att den kommer att rivas upp. Det finns en enighet över blockgränserna bland riksdagsledamoter att den här lagen inte är bra. Men jag förstår att de borgerliga som är emot FRA-lagen har en tuff tid framför sig, säger Åström.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: TOBIAS OLSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X