Annons
X
Annons
X

Demonstrationer på flera håll i regionen

Protesterna i Mellanöstern och Nordafrika visar inga tecken på att avta. I helgen spred sig vågen till flera nya länder och många ledare har tvingats ge efter för kraven. Men eftergifterna har ignorerats. Demonstranterna är trötta på auktoritära regimer.

MÅNGA LÄNDER SKAKADES AV PROTESTER I HELGEN

Libyen

Demonstrationerna i Libyen är fortsatt väldigt våldsamma. Eftersom landet är i princip helt
avskuret från omvärlden är antalet döda och skadade fortfarande osäker men enligt al-Jazira har 200 personer dödats och tusentals skadats.

Oroligheterna är värst i staden Benghazi öster om huvudstaden Tripoli men vittnen uppger för CNN att
oroligheter också brutit ut i andra städer, bland annat al-Baida, Ajdabiya och Misratah där bråk brutit ut mellan aktivister och anhängare till Muammar Gaddafi.

Annons
X

Bahrain

I Bahrain kunde tusentals regeringskritiska demonstranter återta
Pärltorget i huvudstaden Manama på lördagen. Armén, som slagit ner hårt mot protesterna, drog sig tillbaka på kvällen och lämnade ifrån sig kontrollen över torget.

Landets kronprins säger att han är djupt ledsen över utvecklingen i landet och att en utredning ska tillsättas för att de skyldiga ska ställas inför rätta. Han säger sig också vara beredd till dialog med
demonstranterna.

Jemen

Oroligheterna i Jemen fortsätter i samma
intensitet som tidigare. I helgen drabbade hundratals demonstranter samman med poliser utanför universitetet i huvudstaden Saana. Enligt vittnen sköt militären skarpt in i folkmassan och skadade minst sex personer.

Även i Jemen uppger de regeringskritiska, som kräver Ali Abdullah Salehs avgång, att regimen betalt motdemonstranter för att slå ner protesterna och försöka eskalera fredliga protester till ett våldsamt uppror.

Iran

De värsta protesterna i Iran uppges ha dött ut och de viktigaste
oppositionspolitikerna är gripna eller satta i husarrest. Mir Hossein Moussavis familj uppger att de inte varit kontakt med honom sedan i onsdags.

Moussavi är en av förgrundsfigurerna för den så kallade
Gröna rörelsen som bildades efter landets kontroversiella presidentval 2009 då hundratusentals demonstranter fyllde huvudstaden Teherans gator för att protestera mot president Mahmoud Ahmadinejad och kräva nyval.

Egypten

Sedan president Hosni Mubaraks
avgång har demonstrationerna i Kairo tagit en annan ton. I helgen fylldes Befrielsetorget med
firande egyptier. En marsch anordnades också för att påminna militären, som tagit kontroll över landet, om den utlovade reformprocessen.

Militären har styrt landet sedan Mubarak avgick den 11 februari. De ledande officerarna säger att
militärstyret bara är tillfälligt medan Egypten förbereder sig på det presidentval som ska hållas om senast sex månader.

Jordanien

I fredags utbröt tumult i Jordaniens huvudstad
Amman när regeringskritiska demonstranter krävde demokratiska reformer och att fredsavtalet med grannlandet Israel rivs upp. Enligt vitten utgjordes demonstranterna av en brokig skara aktivister som enats kring kritiken mot styret.

Jordanien befinner sig i en svår ekonomisk situation med stort budgetunderskott och hög arbetslöshet. Läget liknar det som ledde till
protester i Tunisien och Egypten men kung Abdullah II har lovat reformer och utsett en ny regering som ska ansvara för förändringarna.

Irak

De kurdiska delarna i norra Irak har varit skådeplats för flera mindre
demonstrationer de senaste veckorna och i går skadades 14 när polisen sköt varningsskott och använde vattenkanoner för att skingra protester i staden Sulemaniya.

Till skillnad från de andra demonstrationerna i arabvärlden riktar sig de irakiska
protesterna inte främst mot landets regering utan mot den utbredda korruptionen, höga arbetslösheten och dåliga infrastrukturen på lokal eller regional nivå.

Kuwait

Grannlandet Kuwait upplevde på lördagen den andra dagen av demonstationer när polisen använde tårgas mot hundratals demonstranter som krävde bättre rättigheter för utländska gästarbetare och andra som bor i landet utan medborgarskap.

Problemet är stort i Kuwait som har drygt 100 000 invånare utan kuwaitiskt medborgarskap. Demonstranterna krävde också att människor som gripits i samband med tidigare protester ska släppas och att greppet om
medierna lättas.

Djibouti

Tusentals marscherade efter fredagsbönen genom staden Djibouti i protest mot ledaren Ismail Omar Guelleh och kravallpoliser svarade med tårgas. Demonstranterna kräver att
Guelleh (som styrt landet sedan 1977) lämnar sin post innan presidentvalet i april.

Men
protesterna gäller också den snabbt urartande ekonomiska situaionen i landet. I Djibouti ligger även Camp Lemonnier, det stora komplex från Djiboutis tid som fransk koloni, som nu är USA:s enda militärbas på den afrikanska kontinenten.

Algeriet

Premiärminister Ahmed Ouyahia har försökt gå demonstranterna till mötes genom att lova att lyfta det
undantagstillstånd som infördes i samband med det avbrutna valet 1991. Trots det utlystes nya
demonstrationer i huvudstaden Alger.

Demonstranterna vill ha bättre levnadsstandard och ökad politisk frihet men ropen från de nästan 1000 demonstranterna kretsade kring krav på president
Bouteflikas avgång. Polisen kunde dock förhindra själva marschen.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X